kultura

Slikarji so se tudi letos srečali na Rihpovcu

15.11.2015 | 17:15 | J. S.

Tudi letos so se na Rihpovcu srečali ljubiteljski slikarji in slikarke. (Foto: J. S.)

Tudi letos so se na Rihpovcu srečali ljubiteljski slikarji in slikarke. (Foto: J. S.)

Vodja projekta Ana Bilbija

Vodja projekta Ana Bilbija

Predsednik društva za napredek Hribovec z Rihpovca Franci Starič

Predsednik društva za napredek Hribovec z Rihpovca Franci Starič

Rihpovec pri Trebnjem - Društvo za napredek Hribovec z Rihpovca je tudi letos, dvanajstič zapored, pripravilo slikarsko srečanje, poimenovano Ex tempore Rihpovec. Dopoldne se je v tej vasi v trebanjski občini zbralo 18 ljubiteljskih slikark in slikarjev, ki so prišli iz Novega mesta, Šentjerneja, Trebnjega in Ljubljane.

Najmlajši udeleženec je bil star 9 let, najstarejša pa 82, zato se lahko pohvalijo tudi z medgeneracijskim sodelovanjem, pravi Ana Bilbija, vodja projekta. »Udeleženci radi prihajajo, nekateri so bili na vseh 12. srečanjih, in tudi vaščani jih radi sprejmejo,« pripoveduje.

»Verjamem, da projekt ima smisel, saj je kulturo lahko voditi v mestih, na podeželju pa je to nekoliko težje,« še razlaga Ana Bilbija. Kot pravi, danes v vasi ni človeka, ki ni ne bi ničesar vedel o slikarstvu, medtem ko bi pred 12. leti težko našla koga, ki bi vedel vsaj nekaj.

Na pobudo omenjenega društva, ki sicer skrbi za razvoj vasi, so namreč pred 12. leti prvič združili vaščane in slikarje, najprej so se povezali z likovno sekcijo Jutro društva novomeških upokojencev, nato še s trebanjskimi likovniki. Kot pravi predsednik društva Franci Starič, so vaščani srečanje vzeli za svoje, pogrešajo le več mladih slikarjev. »Ideja se je dobro obnesla in tudi slike ostajajo kot trajni spomin,« še pravi. Udeleženci namreč po eno sliko podarijo društvu, to pa jih nato tudi kot različne nagrade podarja naprej; tako slike Rihpovca že krožijo po različnih krajih Slovenije.

Dela, ustvarjena na Rihpovcu, so sicer na ogled že postavili v trebanjski Baragovi galeriji, v novomeškem društvu upokojencev in v trebanjskem domu starejših občanov.

‹ nazaj

Galerija (17)

Ex tempore Rihpovec 001
Ex tempore Rihpovec 002
Ex tempore Rihpovec 003
Ex tempore Rihpovec 004
Ex tempore Rihpovec 005
Ex tempore Rihpovec 006
Ex tempore Rihpovec 007
Ex tempore Rihpovec 008
Ex tempore Rihpovec 009
Ex tempore Rihpovec 010
Ex tempore Rihpovec 011
Ex tempore Rihpovec 012
Ex tempore Rihpovec 013
Ex tempore Rihpovec 014
Ex tempore Rihpovec 015
Ex tempore Rihpovec 016
Ex tempore Rihpovec 017

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava