FOTO: Sinoči je Kres gorel ne le 40, ampak 650 let

22.11.2015 | 11:45

Župan Gregor Macedoni je Folklornemu društvu Kres izročil občinsko  priznanje, ki ga je v imenu folklornikov prevzela Branka Moškon. (Foto:  I. Vidmar)

Župan Gregor Macedoni je Folklornemu društvu Kres izročil občinsko priznanje, ki ga je v imenu folklornikov prevzela Branka Moškon. (Foto: I. Vidmar)

Noč na Krki (Foto:I. Vidmar)

Noč na Krki (Foto:I. Vidmar)

V Novo mesto pridejo sodobni plesi. (Foto:I. Vidmar)

V Novo mesto pridejo sodobni plesi. (Foto:I. Vidmar)

Novo mesto - Kako se je v Rudolfovemu novemu mestu trgovalo in veselilo pred 650 leti, kako romalo na Trško goro, kako so Novomeščani ustanovili čitalnico in zgradili Narodni dom in tam imeli maškare, kako so morali naši fantje oditi na fronto leta 1914, kako so v mesto ob Krki prišli sodobni ritmi in plesi, o novomeški pomladi, sedmem zletu bratstva in enotnosti, o Valvasorju, Niku Belopavloviču in Aleksandru Rankoviću, o prvi cvičkariji, Noči na Krki, novomeškem rocku in novomeški himni po Novem mestu poimenovanega ansambla Rudolfovo Grem domov v Novo mesto in še marsičem iz bogate zgodovine mesta so sinoči ob svoji 40-letnici in 650-letnici Novega mesta v debelih dveh urah predstave predsedniku Borutu Pahorju in someščanom, ki so do zadnjega kotička napolnili športno dvorano Marof, pripovedovali člani novomeškega folklornega društva Kres.

A vsaj toliko kot Novemu mestu in njegovi zgodovini je bila sinočnja predstava posvečena tudi ustanoviteljici in vseh štirideset let gonilni sili novomeškega folklornega društva Kres Branki Moškon, ki so se ji poklonili tako člani njenega kar 150-članskega folklornega zbora kot tudi predsednik države, župan Macedoni, direktor javnega sklada za kulturne dejavnosti Igor Teršar in predsednica Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije Magdalena Tovornik, ki ji je izročila tudi mednarodno priznanje.

Novomeški folklorniki so scenarij za jubilejno predstavo oblikovali v dvanajstih slikah, s katerimi so upodobili zgodovino Novega mesta in predvsem njegovo družabno življenje od ustanovitve do sodobnosti, pri čemer so jim na pomoč priskočili novomeška Mestna godba, Glasbena šola Marjana Kozine, za to priložnost sestavljena rock skupina Skupina iz Rudolfovega, prečenski Dober dan teater ter številni zunanji sodelavci, med njimi tudi strokovnjaki Dolenjskega muzeja.

I. V.

Galerija

Komentarji (9)

22.11.2015–4   (1)   (5)   OceniFeder Tona 
Zelo lepo, ampak kdo je tega osla Pahorja povabil? Mislil sem, da bo prikotalkal na oder.
22.11.2015 6   (6)   (0)   OceniJan 
Čestitke. Ti pred mano pa se malo lepše obnašaj in ni treba pljuvati, če slučajno ni "vaš". To je res velika čast, da pride predsednik republike se poklonit društvu.
22.11.2015–1   (0)   (1)   Ocenifaraon 
"Sinoči je kres gorel 650 let" kakšna neumnost je pa sedaj to ?? kot da bi rekel; včeraj sem žagal drva 1.000 let razen, če so kresoval na katerem drugem planetu, kjer drugače teče čas
23.11.2015 1   (1)   (0)   Oceninovomeščanka 
Krasna predstava, škoda le, da je bila dvorana "tako majhna".
23.11.2015OceniAnna 
G. Borut Pahor JE predsednik naše države in osebno ne pomnim, da bi v dvajsetih letih katerikoli predsednik prišel kdaj na prireditev, ki jo organizira ljubiteljsko kulturno društvo! To je bil poklon ljubiteljski kulturi in vlogi, ki jo opravlja ljubiteljska kultura! Folklornemu društvu Kres (Mestni godbi Novo mesto, Dober dan Teatru, Glasbeni šoli Marjana Kozine in bendu Rudolfovo) je uspelo pripraviti izjemno velik dogodek in vse pohvale in čestitki Branki Moškon in celotni ekipi mentorjev, glasbenikov in koreografov ter seveda tehnični ekipi. Novo mesto je lahko ponosno, da ima v svoji sredi društvo s tako lepo tradicijo, ki se v večjih dogodkih povezuje z drugimi društvi in posamezniki. Ne zmanjšujte veličino tega dogodka in dejanja. Vsem 180 nastopajočim ISKRENE ČESTITKE!!! PONOSNI SMO NA VAS! Polna dvorana Marof je dokaz, da vaše delo cenimo in spoštujemo mnogi!
23.11.2015OceniGabrijela 
Dragi člani Folklornega društva Kres, čestitke za vaš jubilej! Pripravili ste nam edinstveno prireditev, ki nas je lepo popeljala čez zgodovino našega mesta. Aplavz, ki ste ga prejeli s strani tako številne publike pa zgovorno priča temu v prid. Pohvalno je, da ste združili moči z mnogimi društvi in posamezniki iz Novega mesta! Čestitke!!!
23.11.2015 1   (1)   (0)   OceniSilvija 
Iskrene čestitke za izjemno prireditev! Tudi kulturna društva so dokazala, da lahko napolnijo največje (športne) dvorane v našem mestu. Kulturne dvorane so namreč za ljubiteljsko kulturo že dolgo predrage in premajhne! Vredno bi bilo razmisliti ali bi takšen dogodek ponovili za osnovnošolce ali srednješolce, saj gre za zelo slikovit prikaz zgodovine Novega mesta. Komad "Grem domov v Novo mesto" pa od sobote dalje ni več komad samo za rokerje ampak tudi za folklornike! BRAVO!!!
23.11.2015OceniAlfonzina  
Čestitke KRESOVKE IN KRESOVCI! Hvala vam za tako lep dogodek, ki nas je vodil skozi 650 let našega mesta. Brez ljubiteljske kulture v Novem mestu ne gre in vaša prireditev je dokaz, da je prav, da se jubileje v našem mestu praznujejo tudi skozi prizmo ljubiteljske kulture kot tudi skozi prizmo profesionalne kulture in umetnosti. Dovolj prostora je za obe! In dovolj publike za obe! Čestitke vsem tako številnim nastopajočim plesalcem, glasbenikom in igralcem!
23.11.2015Oceničestitka 
Res je bilo lepo, čestitke Kresu!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava