kultura

Kobetova opera Krst pri Savici krstno v ponedeljek

23.11.2015 | 14:15 | I. Vidmar

Tom Kobe, Aleš Makovac in članica zbora Marta Lipoglavšek (Foto: I. Vidmar)

Tom Kobe, Aleš Makovac in članica zbora Marta Lipoglavšek (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Za nekoliko avantgardno in provokativno sami avtorji označujejo Kobetovo verzijo opere Krst pri Savici, ki bo svoj krst doživela v ponedeljek v Kulturnem centru Janeza Trdine. Opero Toma Kobeta bo pel 35-članski zbor kristjanov in poganov, ki ga sestavljajo pevci Vokalne akademije Jurija Slatkonje, vlogo Bogomile je z veseljem sprejela mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran, Črtomir pa bo basist Anton Habjan, član zbora SNG Opera in balet iz Ljubljane.

Na današnji novinarski konferenci v novomeškem Konservatoriju za glasbo Jurija Slatkonje je nastajanje opere predstavil ravnatelj konservatorija Aleš Makovac, ki je povedal, da se s tem uresničuje obljuba izpred enega leta, ko je ob ustanovitvi Vokalne akademije napovedal, da bo v okviru njenega delovanja nastalo tudi kakšno novo delo. "Gre za čisto pravo opero, ki je oznako komorna dobila predvsem zaradi naših finančnih in prostorskih omejitev, saj si zaenkrat še ne moremo privoščiti orkestra. Za glasbeno spremljavo bo tako poskrbel pianist Tadej Podobnik, v načrtu pa imamo tudi orkestracijo, s katero bi opero spravili na oder Slovenskega komornega gledališča v Ljubljani. Trudili smo se, da bi soliste našli na Dolenjskem, kar nam je v kar največji meri tudi uspelo. Irena Yebuah Tiran je z veseljem sprejela vlogo Bogomile in se je zelo zavzeto vključila v naš projekt. Edini gostujoči solist bo Anton Habjan v vlogi Črtomira," pove Makovac.

Mladi skladatelj Tom Kobe se s svojo opero, ki je njegovo diplomsko delo, na nek način postavlja ob bok Marjanu Kozini in njegovemu Ekvinokciju, je pa Kobetova stvaritev pravzaprav prva opera, ki jo je napisal dolenjski skladatelj, je v celoti nastala na Dolenjskem in bo tu tudi prvič izvedena, čeprav Dolenjska nikoli ni imela in tudi sedaj še nima dvorane s primernim prostorom za orkester, v kateri bi lahko izvedli kaj več kot le opero v komorni različici.Opera ima dve dejanji (Uvod in Krst) s po osmimi scenami.

"Idejo o operi sem že dolgo nosil v sebi, a nisem imel ne potrebnega teoretičnega znanja ne izkušenj, kar pa sem dobil s sodelovanjem v Vokalni akademiji kot dirigent in pevec. Pri nastajanju opere mi je veliko pomagal profesor Aleš Makovac," je povedal Tom Kobe, ki se je v libretu zvesto sledil Prešernovemu besedilu. "S Prešernom sem se strinjal z vsem, le z zadnjim verzom ne. Poslušalec pričakuje srečen ali nesrečen konec, zato sem ga spremenil," o svojem provokativnem posegu pove Kobe, ki bo v operi sodeloval tudi kot pevec, pel bo vlogo Valjhuna.

Ni pa Tom Kobe prvi, ki je v operno obliko spravil Prešernov Krst pri Savici. Že leta 1947 je opero Krst pri Savici zložil Matija Tomc, ki pa je prav tako povezan z Novim mestom, Dolenjsko in Belo krajino. Rojen je bil namreč v Kapljišču v Beli krajini, v Novem mestu se je pripravljal na vstop v gimnazijo, v Mokronogu pa je služboval kot kaplan. Njegova opera je krst doživela šele leta 1992, šest let po njegovi smrti, ko je vlogo Črtomira pel Juan Vasle.

Krstna izvedba Kobetove opere Krst pri Savici bo v ponedeljek, 30. novembra, ob 19.30 v Kulturnem centru Janeza Trdine.

‹ nazaj

Galerija (4)

20151123_12013
20151123_12015
20151123_12018
20151123_12020

Komentarji (5)

23.11.2015 1 (1) (0)OceniJan 
Zanimivo nekaj novega v Novem mestu.
23.11.2015 1 (1) (0)OceniMojca 
Že imam karte. Toma sem že slišala nastopat. Pravi tenor pa še dober stomatolog za povrhu.
24.11.2015OceniEva 
Če je Kobe Tom tako dober skladatelj kot je zobozdravnik, potem bo super. Moji hčerki je zobe odlično popravil.
24.11.2015OceniŠmihelčan  
Bravo Makovac, bravo Konservatorij za glasbo Jurij Slatkonja, bravo skladatelji. Lahko smo veseli, da imamo tako uspešno ustanovo v Šmihelu. Velika zahvala za to gre tudi Baragovemu zavodu.
25.11.2015 1 (1) (0)OceniMarko 
Tom, ker sem tudi jaz glasbenik in sem tudi sam uglasbil nekaj besedil, vem kaj pomeni ustvariti takšno delo in koliko truda je bilo potrebno vložiti. Čestitam ti za opravljeno delo in želim čim uspešnejšo krstno uprizoritev. Potem pa naprej v nove zmage.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava