Subvencije tudi za toplotne črpalke in kotlovnice na lesno biomaso

25.11.2015 | 07:40

Na novinarski konferenci so sodelovali: Iztok Jerala, podsekretar za prostorsko načrtovanje na Mestni občini Novo mesto, župan Gregor Macedoni in mag. Vesna Črnilogar. (Foto: M. Ž.)

Na novinarski konferenci so sodelovali: Iztok Jerala, podsekretar za prostorsko načrtovanje na Mestni občini Novo mesto, župan Gregor Macedoni in mag. Vesna Črnilogar. (Foto: M. Ž.)

Novo mesto - Na včerajšnji novinarski konferenci so na novomeški občini predstavili nove informacije glede subvencij, ki jih nudi Eko sklad. Lastniki hiš na območju, kjer je zgrajeno plinovodno omrežje, do nedavnega namreč zaradi nekaterih nejasnih informacij, podanih na Eko skladu, niso bili upravičeni do subvencij za vgradnjo toplotne črpalke ali kotlovnice na lesno biomaso. Zdaj se nanje lahko prijavijo.

Odlok o načrtu za kakovost zraka na območju mestne občine sicer določa, da je na zgoraj omenjenih območjih prednostni način ogrevanja zemeljski plin, a ta zahteva velja le za večje kotlovnice, kjer moč presega 40 kW. To zahtevo so, kot se je izkazalo, posamezniki na Eko skladu spregledali. Vse skupaj se je po posredovanju občine razjasnilo in tako lahko Novomeščani kandidirajo za subvencije Eko sklada tudi za te ukrepe.

Prijavijo se lahko še letos, denarja je po zagotovilu sekretarke Eko sklada mag. Vesne Črnilogar še na voljo, v drugi polovici januarja pa bo predvidoma objavljen že prvi novi javni poziv za nepovratni denar, namenjen občanom, za nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb v letu 2016. Zanj je predvidena podobna vsota denarja kot letos, in sicer predvidoma 14 milijonov evrov, dodaten denar pa bodo tako kot letos namenili tudi za višje spodbude za t. i. degradirana območja oziroma območja s sprejetim načrtom za kakovost zraka, mednje spada tudi cela novomeška občina.

M. Ž.

Komentarji (5)

25.11.2015–2   (0)   (2)   Oceniučinkovitost 
Temu se reče učinkovitost, dobro delate, občani smo zelo veseli. Res na vseh področjih v občini se zadeve premikajo na bolje. Bravo!
25.11.2015 1   (1)   (0)   Ocenicicamica 
Aha temu da so nekateri lani "popušili" 3000eur se reče - nejasnost-.
25.11.2015 1   (1)   (0)   OceniDrugo mnenje 
Sklad je tako zakompliciral pridobitev subvencij, da nanje lahko realno računajo samo situirani. Kar je popolna neumnost, saj najbolj svinjajo zrak ljude, ki si najnovejših sistemov ogrevanja in izolacij, ki jih vgrajujejo certificirani izvajalci cenovno ne morejo privoščiti. Zato je skladu letos tudi ostal nerazporejen denar. Nekaj upanja je le še bilo, saj je bilo v predvolilnem žaru slišati, da bo občina pripravila še poseben občinski razpis. Seveda so volilne obljube vedno le farsa, tako tudi tokrat. Sedaj mi pa povejte, kako si naj delavec s 700€ plače ali upokojenec s 400€ penzije zamenja ogrevanje za 15.000€, izolirano streho za 15.000€, izolirano fasado za 10.000€ in zamenja okna ter vrata za 10.000€ ? Politiki s 10.000€ mesečne plače pa modrujejo, kako je nujno nekaj ukreniti v zvezi s povečanjem trdnih delcev v zraku. Bodo najranljivejšim na meji socialne izključenosti (teh je po podatkih ZPM že okoli 30-40%) prepovedali kurjenje pozimi? Ker ti se zaradi nesmiselnih pogojev definitivno ne morejo prijaviti niti na en razpis sklada.Butale, vam povem.
25.11.2015Ocenieko 
Tile z ekosklada so spet svet zase...... V KK tudi že kr nekaj let velja občinski pravilnik, da je energent št. 1 zemeljski plin, pa kakor vem, ni imel nihče problemov s sredstvi............. Ta položaj so si pač takrat zborili plinaši.............. Ce pa glede na ceno TČ proti plinskemu kotlu ne splača......saj je investicija previsoka. Ko pa bo šla cena el krepko gor, se bo splačalo še manj......
26.11.2015Ocenienergetik 
Najprej pohvala županu, da je pripeljal damo ( Vesno Černilogar ) iz Ljubljane v Novo mesto, da pojasni njihovo slabo delo ( EKO sklad) oziroma nedelo in strokovno samopašnost zaposlenih na tem skladu, ki je prej sramota stroki in pametnemu delu, kot pa pomoč državljanom . Drugo mnenje ima prav in čas je za spremembe. Dovolim si predlagati županu tudi kadrovske spremembe v občinskih službah ( potrebne zamenjave na raznih podsekretarskih mestih ), kajti ti so tisti kadri, ki omogočajo s svojim slabim delom in neznanjem udejanjanje tako sprevrženih in nesmiselnih pogojev, kot jih ima EKO sklad in ostali akterji iz energetske zgodbe Slovenije.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava