kultura

Foto razstava Pij drugače - med avtorji tudi Ana in Dora

25.11.2015 | 12:15 | M. M.

Ana Skobe

Ana Skobe

Ana Skobe

Ana Skobe

Dora Gorše

Dora Gorše

Ljubljana, Novo mesto, Kočevje - V sklopu projekta Pij drugače, namenjenega osveščanju mladih o posledicah neodgovornega in prekomernega pitja, bodo drevi ob 19. uri v galeriji Fotografiji v Ljubljani odprli razstavo del mladih fotografov, ki so beležili vplive prekomernega opijanja svojih vrstnikov. Med desetimi izbranci natečaja, ki bodo predstavili svoje fotografije, sta tudi perspektivni Dolenjki, Ana Skobe iz Novega mesta in Dora Gorše iz Kočevja.

Pri pripravi razstave, katere pobudnik je Pivovarna Union, je sodelovalo deset mladih, starih med 15 in 25 let, ki so z avtorsko fotografijo želeli vrstnikom odpreti oči, da pretirano opijanje »ni kul, niti glamurozno«. Pri dokumentiranju nekega časa, neke ulične mladosti, je nadobudne ustvarjalce kot mentorica vodila Newyorčanka Cheryl Dunn, priznana konceptualna in ulična fotografinja in režiserka dokumentarnih filmov, so sporočili organizatorji.

Mladi so se z mentorico konec oktobra odpravili na ljubljanske ulice, da bi dokumentirali dogajanje, povezano s temo natečaja. »Najbolj mi je bila zanimiva povezava z ljudmi, ki sem jo vzpostavila med fotografiranjem. Na ulici sem tako opazila nenavadno žensko, ki sem jo vprašala, če jo lahko slikam. Odgovorila mi je v nerazumljivem jeziku, a razbrala sem, da je lačna. Kupila sem ji kebab in gospa mi je dovolila, da jo fotografiram,« je takrat svojo izkušnjo zaupala 18-letna Dora, ki se namerava fotografiji posvečati tudi v sklopu študija.

Razstava bo na ogled do 5. decembra letos, vstop je brezplačen.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava