Nova novomeška urgenca dobila uporabno dovoljenje

25.11.2015 | 14:40

Novomeško urgenco naj bi slovesno odprli konec decembra, v njej pa začeli delati v januarju. (Foto: B. B.)

Novomeško urgenco naj bi slovesno odprli konec decembra, v njej pa začeli delati v januarju. (Foto: B. B.)

Novo mesto - Za novomeški skoraj sedem milijonov evrov vredni novi urgentni center so te dni dobili uporabno dovoljenje. Graditi so ga začeli pred letom, v začetku meseca so opravili njegov tehnični pregled in ga nato prevzeli. Nova urgenca naj bi z delom začela kmalu po novem letu, je povedala direktorica Splošne bolnišnice Novo mesto Mira Retelj.

Po njenih besedah naj bi novo urgenco slovesno odprli 23. decembra, po preselitvi iz starega objekta pa naj bi z delom v novem začeli med 2. in 15. januarjem prihodnje leto.

Za novi urgentni center so dobili nekaj manj kot 4,2 milijona evrov evropskega denarja, nekaj manj kot 740.000 evrov je prispevala država in razliko bolnišnica. V bolnišnični delež, ki znaša nekaj manj kot dva milijona evrov, je zajeta tudi gradnja prvega nadstropja novega urgentnega bloka, v katerem bo delovala bolnišnična skupna intenzivna terapija.

Oprema zanjo naj bi stala dodatnih približno 14 milijonov evrov, ki naj bi jih v dveh enakih delih prihodnje leto in leta 2017, ko je predviden zaključek projekta, zagotovila država.

V nove prostore nameravajo preseliti tudi laboratorije in diagnostiko, staro stavbo internega oddelka pa naj bi prenovili in v njej uredili negovalno bolnišnico ter oddelek paliativne oskrbe. Njena prenova naj bi predvidoma stala približno štiri milijone evrov, je navedla direktorica.

Retljeva je tudi potrdila, da ji ob koncu leta poteče direktorski mandat. Sicer pa bo svoje delo kot vršilka dolžnosti nadaljevala še vsaj do konca zime, ko naj bi njeno mesto prevzela zdajšnja direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto Milena Kramar Zupan. Predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta pa se namerava upokojiti, je še povedala.

STA, M. M.

Komentarji (10)

25.11.2015OceniMN001 
1. nadstropje bodo intenzivne terapije. Kam bodo pa preostali interni oddelek preselili, če nameravajo staro stavbo nameniti drugim dejavnostim. Nekaj ne štima.
25.11.2015Oceniimgi 
V prvem nadstropju prizidka bo interni oddelek + intenzivna terapija. Sicer pa bo internih pacientov manj, ker jih bo velik del odpadlo na negovalni oddelek in paliativno oskrbo. Slednji so trenutno vsi na interni po mojih informacijah..
26.11.2015Ocenigoku 
Zelo sem vesel, da bo stara stavba internega oddelka KONČNO doživela temeljito prenovo.
26.11.2015OceniMN001 
Na 1500 m2 bodo intenzivne, interni oddelek, diagnostika in laboratorij. Težko ...
26.11.2015OceniJan 
Kdo je pa rekel da bodo interno bolnišnico prenavljali? Ta stavba je sploh v lasti bolnišnice?
26.11.2015OceniMN001 
Interna je v lasti države (ni denacionalizacije), torej bolnišnice.
27.11.2015Oceniimgi 
MN001: 15 sob × 20m2 znese 300m2 + hodnk s pomožnimi prostori naj bo 300m2 in maš na 600m2 oddelek za dejanskih internih 45 pacientov... ostane ti še 400m2 za intenzivno in 500m2 za laboratorij...
27.11.2015OceniJan 
15 sob je zelo malo.
27.11.2015OceniMN001 
Zdajšnji objekt internega oddelka (brez kletnih prostorov in brez gradiča Mostek / Neuhof) ima okoli 3250 m2 površine. Ravno tako se je vedno govorilo o tem, da primanjkuje prostora, zato je bila tudi predvidena nova stavba internega oddelka. Zaradi navedenega ne verjamem, da je možno v 1. nadstropje novega prizidka prenesti vse te dejavnosti. Špekuliram, da bodo prenesli le nekatere dele interne medicine, medtem ko bodo ostale dejavnosti ostale v starem objektu. Paliativni oddelek bodo verjetno uredili v izpraznjenih prostorih interne intenzivne in urgentnih ambulant v stari stavbi. Sicer pa zadeve iz članka niso ravno jasne, zato bi lahko Dolenjski list od bolnišnice pridobil podrobnejša pojasnila in jih objavil.
27.11.2015Ocenilučka 
paliativni oddelek je nuja in upam da mu posvetijo ogromno pozornosti, ker trenutne razmere so take, da ljudje umirajo v zasilkah, oziroma v prostorih ki niti malo niso primerne kaj šele spoštljive do umirajočega..pišem iz lastne izkušnje...in verjemite mi, da po vseh teh letih ko plačuješ zavarovanje, na koncu umiraš poleg interne kuhinjice in na tako ozki postelji ki ni niti malo komfortna.. daleč od dostojanstvene smrti...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava