dolenjska

Na simpoziju približali pomen škofije

26.11.2015 | 11:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

Na simpoziju približali pomen škofije

Novo mesto - Škofija Novo mesto je bila ustanovljena 7. aprila 2006, dva meseca pozneje, 10. junija, pa je bil umeščen njen prvi in aktualni škof msgr. Andrej Glavan. V odboru za pripravo praznovanja so se odločili za pestro celoletno dogajanje, s katerim želijo okrepiti čutenje in povezanost vernikov s škofijo - poteka pod geslom Živo občestvo Cerkve.

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Kar nekaj dogodkov se je že zvrstilo, včeraj pa so v prazničnem letu škofije v Baragovem zavodu organizirali tudi znanstveni simpozij. Na njem so številno občinstvo z zanimivimi predavanji nagovorili: rojak, prof. dr. Stane Granda, ki je razmišljal o razmerah, ki so zorele in dozorele, da je Novo mesto lahko dobilo svojo škofijo, prof. dr. Rafko Valenčič, ki se je spraševal, kakšno prihodnost Cerkve odpira papež Frančišek; prof. Barbara Simonič je pod drobnogled vzela družino in povzela - kakršna bo družina, takšna bo družba; prof. dr. Bogdan Dolenc je razmišljal o vlogi škofije v novem tisočletju; dr. Jože Dežman pa je predaval na temo Z resnico in sočutjem nad sovraštvom.

Ubrano petje priložnostnega kvarteta.

Ubrano petje priložnostnega kvarteta.

Zbrano občinstvo so nagovorili: škof Glavan, ki v desetih letih vidi napredek in pozitivne spremembe v škofiji, »ki je danes krepak desetletni otrok, ki se obetavno razvija«, župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, ki je poudaril, da daje škofija Novemu mestu dodatni atribut regijskega središča in bogati kulturno dogajanje, izobraževanje itd., ter stiški opat p. Janez Novak, ki je škofiji ob jubileju izrekel čestitke in lepe želje.

Simpozij je povezoval dr. Janez Gril, z ubranim petjem pa so dogodek obogatili pevci Konservatorija za glasbo Jurija Slatkonje.

‹ nazaj

Galerija (14)

SIMPOZIJ- 001
SIMPOZIJ- 002
SIMPOZIJ- 003
SIMPOZIJ- 004
SIMPOZIJ- 005
SIMPOZIJ- 006
SIMPOZIJ- 007
SIMPOZIJ- 008
SIMPOZIJ- 009
SIMPOZIJ- 010
SIMPOZIJ- 011
SIMPOZIJ- 012
SIMPOZIJ- 013
SIMPOZIJ- 014

Komentarji (1)

26.11.2015Ocenibernarda 
Nič nimam proti bilo kakšnemu sestankovanju, ko sem se kot Šmihelčanka peljala domov, se mi je kar zdelo, da se v našem "starem internatu" nekaj dogaja, saj je bilo vse zaparkirano. So mi pa pri tem "stopile v oči" " zastave, ki stojijo na dvorišču. Evropska in vatikanska sta ok, naša slovenska pa je vsa raztrgana. To se mi zdi zelo grdo, če ne že kar kaznivo. Ali naj naredimo dobrodelno akcijo za novo zastavo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava