Svetniki obiskali enega večjih delodajalcev v občini

27.11.2015 | 12:45

Svetniki obiskali enega večjih delodajalcev v občini
Svetniki obiskali enega večjih delodajalcev v občini
Svetniki obiskali enega večjih delodajalcev v občini

Ivančna Gorica - Ivanški občinski svetniki so obiskali domače podjetje Livar in so se ob srečanju z glavnim izvršnim direktorjem podjetja mag. Jožetom Kaligarom in njegovimi sodelavci seznanili s potekom proizvodnih procesov in načrti podjetja v prihodnje.

Kot so sporočili z ivanške občine, je Livar eno izmed največjih podjetij in tako eden največjih zaposlovalcev v občini. Glede na lego v samem središču Ivančne Gorice je zelo vpliven tudi na okolje in glede na dejavnost, s katero se ukvarja, je v preteklosti velikokrat prihajalo tudi do okoljskih težav. Če temu dodamo še težave poslovanja v preteklih letih in skorajšnji stečaj podjetja, je to, kar so občinski svetniki slišali ob sredinem obisku, povsem druga zgodba. Livar je prisoten v kmetijski industriji, strojegradnji, električni industriji, zdaj pa gredo še v segment vetrnih elektrarn. Prisotni so tudi v industriji z zavornimi sistemi, predvsem za tovorna vozila in železniški promet.

»Direktor je svetnikom predstavil trenutne rezultate poslovanja in načrte za prihodnost. Lahko rečemo, da nam je dokončno potrdil, da se je podjetje rešilo iz težav in da ima velike načrte za prihodnost, tudi z vključevanjem dejavnosti v občini in v kraju, kjer deluje. Eno izmed skupnih točk, s katerim se zadnje čase pogovarjamo tako s podjetjem Livar kot podjetjem Akrapovič, je prihodnost naše Srednje šole Josipa Jurčiča, ki se srečuje z zmanjševanjem števila dijakov. Skupaj smo ugotovili, da v Sloveniji primanjkuje metalurgov in livarjev. Skupaj z njimi in tudi drugimi podjetji iz občine si bomo prizadevali, da vsaj enega od omenjenih programov »pripeljemo« v našo srednjo šolo, ki ima kadre in prostore,«je po obisku povedal župan Dušan Strnad.

Direktor podjetja Livar Jože Kaligaro pa je dodal: »Osebno sem izredno zadovoljen s sodelovanjem z Občino Ivančna Gorica. V letošnjem letu je sodelovanje doseglo večjo razsežnost kot v preteklosti. Z županom in občinskimi svetniki smo dogovorjeni, da določene projekte izpeljemo skupaj. Mi smo pripravljeni te projekte tudi financirati, gre pa za področje ekologije, varstva okolja in predvsem izobraževanja. Konkretno gre za dolenjsko regijo, kjer opažamo pomanjkanje kadra, pomeni strokovne ravni, nekje od tretje stopnje in naprej, tako da smo tukaj izrazili pripravljenost, tudi drugi industrijski subjekti, da bi skupaj pripravili določene izobraževalne programe in mlade iz tega okolja pritegnili v to dejavnost. To je deficit in ga je treba zapolniti.«

M. M., foto: občina Ivančna Gorica

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava