novice

Sodišče začasno zadržalo odstrel volkov

27.11.2015 | 16:20 | STA, M. M.

Lanskega novembra uplenjen volk med Velikim Lipovcem in Brezovo Rebrijo. (Foto: M. P., arhiv DL)

Lanskega novembra uplenjen volk med Velikim Lipovcem in Brezovo Rebrijo. (Foto: M. P., arhiv DL)

Ljubljana - Upravno sodišče je začasno zadržalo izvajanje druge priloge spremenjenega pravilnika o odvzemu rjavega medveda in volka iz narave, kar pomeni, da je odstrel volkov iz narave ta čas prepovedan, so sporočili iz Društva za ohranjanje naravne dediščine, ki s Pravno-informacijskim centrom nevladnih organizacij zahteva razveljavitev dela pravilnika.

Spremenjeni pravilnik, ki ga je pred kratkim sprejelo ministrstvo za okolje in prostor, predvideva, da bodo iz narave v obdobju od 1. oktobra letos do 30. septembra prihodnje leto predvidoma odvzeli 109 rjavih medvedov in sedem volkov.

S tem se ne strinjajo v Društvu za ohranjanje naravne dediščine in Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij, ki sta pred kratkim na upravno sodišče vložila tožbo za razveljavitev drugega člena in druge priloge pravilnika, zahtevala pa sta tudi, naj sodišče izda sklep o začasnem zadržanju izvajanja pravilnika.

Sodišče jima je ugodilo in 13. novembra izdalo sklep, s katerim je do pravnomočne sodbe začasno zadržalo izvajanje druge priloge. To pomeni, da je v vmesnem času prepovedan odstrel volkov iz narave, so pojasnili v društvu.

Sodišče je to obrazložilo z argumentom, da bi v nasprotnem primeru v času preverjanja pravilnika lahko prišlo do odstrela vseh sedmih volkov, kar bi pomenilo, da prvotnega stanja ne bi bilo možno več vzpostaviti, morebitna odprava pravilnika v napadenem delu pa bi bila brez učinka.

Poleg tega bi varovani vrsti nastala nenadomestljiva škoda, saj odstreljenih volkov ne bo mogoče nadomestiti, socialna struktura tropov, v katerih bodo odstrelili alfa samca, bo porušena, preživetvena sposobnosti vseh članov tropa pa zmanjšana, so še pojasnili v društvu.

‹ nazaj

Komentarji (4)

27.11.2015 1 (2) (1)OceniVprašanje 
Kako na to odločitev gledajo prebivalci krajev, ki jih volkovi obiskujejo, pa ni važno, kaj ne ?! Njih nikoli nihče ne vpraša pred sprejetjem takih odločitev. Pa bi jih morali. Prvenstveno njih in se ravnati po njihovem večinskem mnenju.
27.11.2015 1 (3) (2)Ocenibravo 
Vsaj nekaj normalnega v tem čudnem svetu! Lepo in pohvalno.
28.11.2015 3 (3) (0)Ocenisamo polovico jih pustite 
O usodi teh zveri bi morali odločat rejci drobnice, ter ostali ki imajo živali v teh delih kjer se giblje ta nadloga, ne pa neki ki jih vidijo samo po TV.ju, vprašajte okoliške ljudi kjer so imeli probleme z temi nevarnimi vsiljivci, pa čebelarje, oni edini bi imeli pravico odločanja ne pa neki ki nimajo veze z nimi.
28.11.2015Ocenijože 
No sedaj naj kar člani društva plačajo odškodnino rejcem,pa še nočno čuvanje lahko uvedejo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava