dolenjska

Karitas že 25 let nepogrešljiva pri pomoči ljudem v stiski

27.11.2015 | 15:35 | Besedilo in foto: L. Markelj

Andreja Kastelic, škof Andrej Glavan, g. Ciril Murn in Gregor Vidic.

Andreja Kastelic, škof Andrej Glavan, g. Ciril Murn in Gregor Vidic.

Novo mesto - V Sloveniji med 23. in 29. novembrom poteka teden Karitas z naslovom V službi človekovega dostojanstva, Karitas pa letos obeležuje tudi 25 let delovanja.

»Karitas se je enakovredno postavila ob bok drugim humanitarnim organizacijam in ima nenadomestljivo vlogo pri pomoči ubogim, revnim, skratka ljudem v stiski. Brez Karitas bi si danes težko predstavljali slovensko družbo,« je na današnji novinarski konferenci Škofijske Karitas Novo mesto v Baragovem zavodu dejal škof in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Andrej Glavan.

G. Ciril Murn in Gregor Vidic.

G. Ciril Murn in Gregor Vidic.

Skupaj z novim predsednik Škofijske Karitas g. Cirilom Murnom, ki je to vlogo prevzel oktobra (pred njim sta to delo opravljala g. Stanislav Kerin in zadnjih osem let g. Igor Luzar), generalnim tajnikom Škofijske Karitas Gregorjem Vidicem ter strokovno sodelavko Andrejo Kastelic so predstavili karitativno humanitarno dejavnost, ki jo Karitas izvaja na območju Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Tu deluje kar preko šesto prostovoljcev, njihova mreža se še širi in, kot pravi Vidic, so ti jedro delovanja.

Vidic in Kastelčeva sta predstavila nudenje pomoči v tekočem letu, ki ga predstavljajo tako redne pakete - razdelili so jih 3.200, vsebovali pa so 16 ton hrane in šest ton pralnega praška, več kot 82 ton hrane iz Evropske unije, pomoč z oblačili in s poklonjenim materialom, ter izredno pomoč pri nakupu nujnih življenjskih pripomočkov oz. naprav bele tehnike. Poleg finančne pomoči - odobrili so 645 vlog od 683 ter pomagali pri plačilu položnic (dobrih 44 tisoč evrov), pri nakupu šolskih potrebščin (skoraj 14.500 evrov) ter pri nakupu kurjave (skoraj 14 tisoč evrov), delo Karitas pa predstavlja tudi svetovanje in letovanje.

Karitas že 25 let nepogrešljiva pri pomoči ljudem v stiski

Karitas na terenu z migranti

Škof Glavan je poudaril, kako intenzivno in uspešno se je Slovenska Karitas vključila v pomoč pri reševanju begunske problematike - s preko petsto prostovoljci pomaga beguncem in migrantom v sprejemnih in namestitvenih centrih, za pomoč beguncem pa so do 13. novembra zbrali skoraj 237 tisoč evrov. Na pomoč so priskočile Karitas Nemčije, Avstrije, Češke, ZDA in mnogi donatorji.

Generalni tajnik Gregor Vidic je predstavil delo na terenu med migranti, ter poudaril odlično sodelovanje njihovih prostovoljcev s policijo, vojsko in drugimi organizacijami, ravno tako je to potrdila tudi prostovoljka Maja Žagar.

Več o delu in poslanstvu Škofijske Karitas v decembrski Živi, prilogi Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (8)

KARITAS- 001
KARITAS- 002
KARITAS- 003
KARITAS- 004
KARITAS- 005
KARITAS- 006
KARITAS- 007
KARITAS- 008

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava