V Krki podelili 67 certifikatov nacionalnih poklicnih kvalifikacij

28.11.2015 | 10:00

V Krki podelili 67 certifikatov nacionalnih poklicnih kvalifikacij

Novo mesto - V Dvorani Krka v Ločni je včeraj potekala slovesna podelitev certifikatov nacionalnih poklicnih kvalifikacij (NPK) 67 krkašem, ki so uspešno končali preverjanje in potrjevanje znanja za proizvodnega procesničarja v farmacevtski industriji. Udeleženci so pridobili nacionalno veljavno listino – certifikat, ki opredeljuje njihovo strokovno usposobljenost za delo v farmacevtski industriji. Od leta 2002 je bilo podeljenih že 1305 certifikatov, od tega 1163 krkašem. Krka edina v Sloveniji preverja in potrjuje znanje za pridobitev NPK za področje farmacije, sporočajo iz podjetja.

Krka je bila z odločbo leta 2002 verificirana kot edina v Sloveniji, ki lahko preverja in potrjuje znanje, spretnosti in kompetence za pridobitev šestih NPK za področje farmacije. Letos je proces za pridobitev certifikata za NPK proizvodni procesničar v farmacevtski industriji uspešno končalo 67 kandidatov. Med njimi je svoje znanje uspešno dokazalo 54 sodelavcev iz Novega mest in 13 iz Obrata Ljutomer. Za pridobitev NPK pa se v letu 2015/2016 za tri poklicne kvalifikacije s področja farmacije usposablja še 109 krkašev.

Priprava za vsako poklicno kvalifikacijo IV. stopnje zahtevnosti poteka dve leti. Vključuje tako teoretični del s predavanji v obsegu 220 ur kot praktično delo v neposrednem delovnem procesu pod vodstvom mentorjev, vodij linij, vodij organizacijskih enot ali drugih. Udeleženci spoznavajo najnovejšo tehnologijo, delovne procese, kontrolne sisteme ter stroge zahteve integriranega sistema vodenja in zagotavljanja kakovosti pri izdelavi končnih zdravil, učinkovin in logističnega procesa. Program vodijo Krkini strokovnjaki z različnih področij.

Pridobitev NPK certifikatov prinaša prednosti tako zaposlenim kot podjetju: novo znanje pridobivajo neposredno v delovnem procesu, čas usposabljanja pa je v primerjavi s šolskim sistemom precej krajši, stroški pa so kar trikrat manjši, saj za prenos znanja poskrbijo domači visoko izobraženi in usposobljeni strokovnjaki. Tako lahko posamezniki, zaposleni v farmacevtski industriji, s pridobitvijo NPK kvalifikacije učinkoviteje sledijo vedno večjim zahtevam avtomatiziranih delovnih procesov in se hitreje prilagajajo stalnim spremembam računalniško vodenih tehnologij. Podjetje pa s potrjevanjem znanja pridobiva delavce z najnovejšim, sodobnim znanjem, spretnostmi in veščinami, usposobljene za različna dela do stopnje tehnikov, so še sporočili iz Krke.

M. K.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava