posavje

Cerar: Ni čas za prenehanje postavljanja žičnatih ovir

30.11.2015 | 07:20 | STA

Foto: arhiv; R. Ž.

Foto: arhiv; R. Ž.

Bruselj - Premier Miro Cerar je po včerajšnjih pogovorih s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem povedal, da ni čas, da prenehajo postavljati žičnate ovire, bodo pa na vseh točkah, "ki se morebiti lahko izkažejo za sporne v luči opredeljevanja meje, raje defenzivni", torej tam ne bodo postavljali žičnatih ovir, da ne bi povzročali mejne napetosti ali sporov.

"Kolega Milanović zna biti včasih duhovit," je dejal Cerar v odzivu na izjave hrvaškega premierja ob prihodu na vrh. Na vprašanje o tem, kako komentira neodzivanje Slovenije na hrvaške protestne note, je namreč Milanović ob prihodu odgovoril, da poskuša Slovenija nekaj "nažicati".

Slovenski premier je sicer po vrhu EU in Turčije povedal, da sta se z Milanovićem neformalno pogovorila o aktualnih zadevah ter da mu je pojasnil, da Slovenija nadaljuje postavljanje žičnatih ovir na meji s Hrvaško iz istega razloga kot do zdaj, torej za preusmerjanje toka migrantov k vstopnim točkam.

"Kot predsednik vlade Slovenije sem dolžan biti pri teh zadevah nadvse pozoren in skrben, zato ta hip ocenjujem, da ni čas, da prenehamo postavljati te ovire," je ob tem izpostavil Cerar.

"Bomo pa na vseh točkah, ki se morebiti lahko izkažejo za sporne v luči opredeljevanja meje, raje defenzivni, torej tam ne bomo postavljali žičnatih ovir, da ne bi povzročali mejne napetosti ali sporov," je še dodal.

Če se bodo pojavile utemeljene pripombe ali dvomi, bodo mejo po premierjevih besedah raje zavarovali drugače kot z žičnatimi ovirami oziroma bodo oviro raje odstranili in jo nadomestili z drugo obliko nadzora. "To sem mu načelno zagotovil," je še povedal Cerar o pogovoru z Milanovićem.

Potrebe po žičnatih ovirah na slovensko-hrvaški meji po Cerarjevih navedbah ne bo več, ko bo zelo jasno, da so se begunski oziroma migracijski tokovi proti Sloveniji ustavili. "Potem bomo z največjim veseljem to ograjo takoj odstranili," je poudaril.

A za to bo treba po premierjevih besedah počakati še kar nekaj mesecev. Deloma bo to odvisno od Turčije in drugih držav na balkanski poti, bodo pa kot doslej pozorno spremljali dogajanje, je zatrdil.

"Postavljanje žičnatih ovir ni neka zelo zaželena operacija, nihče si jih ne želi na dolgi rok, so pa nujne za zagotovitev nadzorovanega toka in preprečevanje nedovoljenih migracij, tako da bodo njihovo postavljanje nadaljevali, dokler bodo to terjali varnostni razlogi," je sklenil Cerar.

Milanović pa je po vrhu znova izrazil mnenje, da bo Slovenija žičnato ograjo umaknila. "Te ograje me motijo, a konec koncev je to njihova stvar. Mislim, da jih bo Slovenija stoodstotno umaknila, a za Madžarsko ne vem," je dejal hrvaški premier.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava