Makovec Brenčičeva: Vprašanja novih univerz ostajajo odprta

1.12.2015 | 09:25

Maja Makovec Brenčič (Foto: B. B.)

Maja Makovec Brenčič (Foto: B. B.)

Novo mesto - Vprašanja glede ustanavljanja novih univerz ostajajo odprta, je ob okrogli mizi Potencialne možnosti razvoja visokega šolstva v jugovzhodni Sloveniji, ki jo je lokalni odbor SMC včeraj pripravil v Novem mestu, povedala ministrica Maja Makovec Brenčič. Hkrati je treba stremeti k prenosu znanja med zdajšnjimi ustanovami in k novim zaposlitvam, je dodala.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeva je pojasnila, da mora prenos znanja potekati tako, da poleg ustvarjanja dobička, omogoča tudi ustvarjanje novih delovnih mest. Razvojne korake pa je treba iskati predvsem v omenjenih razmislekih, je pristavila.

Sicer pa je pri razpravi glede slovenskega regionalnega visokega šolstva poleg razvojnega vidika pomembno, da imajo posamezne regije potencial in kritično maso, je poudarila.

Slovenija ima zdaj tri velike univerze in novogoriško, ki je bila ustanovljena z drugimi podlagami in je nekoliko drugačna, pri nadaljnjem razmisleku pa je treba razmisliti, kaj država potrebuje, predvsem v povezavi z zmožnostmi, gospodarstvom in širšim družbenim okoljem.

Odgovori glede tega niso enoznačni, ministrstvo pa opravlja analizo nacionalnega programa visokega šolstva in analizo raziskovalne strategije, na temelju katerih se bodo pokazale prihodnje potrebe. Hkrati pripravlja tudi državno razvojno strategijo, pri kateri ima znanje eno ključnih vlog, je dodala.

Opozorila je še, da je glede na to, da sta bila visoko šolstvo in znanost "podfinancirana", zdaj najbolj pomembno, da "opolnomočijo" vse tisto, kar že ima začetni razvojni potencial.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava