Z donacijo do treh novih defibrilatorjev

1.12.2015 | 14:40

Zavarovalnica Triglav je trebanjskemu zdravstvenemu domu podarila štiri tisoč evrov za nakup treh avtomatskih defibrilatorjev. (Foto: J. S.)

Zavarovalnica Triglav je trebanjskemu zdravstvenemu domu podarila štiri tisoč evrov za nakup treh avtomatskih defibrilatorjev. (Foto: J. S.)

Zdenko Šalda

Zdenko Šalda

Vera Rozman in Edo Povhe

Vera Rozman in Edo Povhe

Trebnje - Mrežo stalno javno dostopnih avtomatskih defibrilatorjev (AED) bodo na območju, ki ga pokriva trebanjski zdravstveni dom, dopolnili s tremi novimi defibrilatorji, ki jih bodo namestili v Dolenjih Jesenicah, Veliki Strmici in Ornuški vasi, štiri tisoč evrov za njihov nakup je v okviru novoletne preventivne akcije »Za boljši jutri« podarila Zavarovalnica Triglav, denar za omarice pa bosta prispevali občini Šentrupert in Mokronog-Trebelno. Donacijo so slovesno predali dopoldne.

Zdenko Šalda: »Vsaka minuta srčnega zastoja pomeni, da smo za deset odstotkov bliže smrti in po desetih minutah rešitve ni več. Če avtomatski defibrilator uporabimo v prvih nekaj minutah, je lahko rešitev tudi več kot 50-odstotna in človek nima nobenih trajnih posledic, zato je tako pomembno, da je defibrilator v bližini in da ga znamo uporabljati«

»Gre za območja, ki so oddaljena od zdravstvenih centrov, zato so ljudje še toliko bolj odvisno od lastne pomoči. Z novimi defibrilatorji bodo vendarle imeli možnost ukrepanja v primeru srčnega zastoja in upajmo, da bodo kdaj tudi rešili kakšno življenje,« pravi Zdenko Šalda, koordinator projekta Milijon srčnih točk iz trebanjskega zdravstvenega doma.

Zavarovalnica Triglav je namreč drugo leto zapovrstjo del finančnih sredstev, ki jih namenja za poslovna novoletna darila, preusmerila v podporo več kot 30 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, med njimi tudi za nakup avtomatskih defibrilatorjev za Zdravstveni dom Trebnje. »Skupaj z zdravstvenim domom smo prepoznali projekt in ga seveda tudi podprli. Ker je podeželje odmaknjeno od bolj urbanih naselij, na ta način krajanom oddaljenih naselij nudimo boljše možnosti preživetja v primeru srečnega zastoja,« pojasnjuje direktor novomeške območne enote Zavarovalnice Triglav Edo Povše.

Projekt mreže stalno javno dostopnih AED so v trebanjskem javnem zavodu začeli pred dobrima dvema letoma, saj je večina med 200 naselji, ki jih pokrivajo, preveč oddaljenih za pravočasno ukrepanje reševalne ekipe. »Prišli smo do mreže, ki smo jo želeli, saj smo si zadali, da čas do prvega AED ne sme biti daljši od petih minut,« pravi direktorica trebanjskega zdravstvenega doma Vera Rozman in dodaja, da je donacija zavarovalnice pomembna predvsem za krajane.

Na območju štirih občin Trebnje, Mirna, Šentrupert in Mokronog-Trebelno, ki jih pokriva trebanjski javni zavod, bo tako po novem skupaj stalno javno dostopnih že 32 AED, saj bodo do konca leta dodali še enega, do konca prihodnjega leta pa jih bo v mreži predvidoma že 36, kar je daleč največ v Sloveniji in primerljivo z najbolj razvitimi regijami v Evropi, še pravi Šalda, sicer pobudnik projekta postavitve mreže stalno javno dostopnih AED.

J. S.

Galerija

Komentarji (1)

7.12.2015OceniLukovek 
A v tem ZD Trebnje samo dr Šalda dela? Ni zaposlenih še vsaj 20 drugih, a oni pa samo na šiht hodijo in delajo samo tisto kar je res nujno treba? Dajte se še drugi aktivirat, danes treba delat kaj več kot le tisto kar je res nujno. Humar že 40 let ni naredil nič kot samo da na šiht hodi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava