Praznični december v Krškem: drsališče, Modrijani, lutke,...

1.12.2015 | 19:30

Krški župan s sodelavci je danes predstavil dogajanje v iztekajočem se letu... (Foto: občina Krško)

Krški župan s sodelavci je danes predstavil dogajanje v iztekajočem se letu... (Foto: občina Krško)

Krško - Ta petek se bo tudi v Krškem začelo pestro praznično decembrsko dogajanje s slovesnim prižigom prazničnih luči. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal župan Miran Stanko, je praznično dogajanje rezultat sodelovanja občine s krajevno skupnostjo mesta Krško ter z javnimi zavodi in organizacijami, od Mladinskega centra Krško, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Centra za podjetništvo in turizem Krško, Valvasorjeve knjižnice Krško, Kulturnega doma Krško z Mestnim muzejem Krško do Zveze prijateljev mladine Krško, Glasbene šole in Centra za socialno delo Krško.

Kot omenjeno, bodo v petek ob 18. uri z uvodno decembrsko prireditvijo v Zatonu s prihodom Miklavža, koncertom D'Palinka banda in sodelovanjem Ritem vodovodarjev ter zbora OŠ Jurija Dalmatina Krško tudi v Krškem zasijale praznične luči po vsem mestu, pa tudi na novoletni jelki v Zatonu. Ta je po besedah avtorice Mateje B. Zevnik letos okrašena v sodelovanju z učenci osnovnih šol, ki so sodelovali na likovnem natečaju Mesto pozimi. Sicer pa je bilo izhodišče celotne okrasitve mesta, ki so ga pripravili članice društva Prostor vmes in družba Kostak, doživljanje, ne zgolj opazovanje ter soustvarjanje podobe prazničnega mesta skupaj z otroki. Tako so učenci osnovnih šol postali ustvarjalci podobe prazničnega mesta, je še dodala Laura Klenovšek iz društva Prostor vmes. Ob 20. uri bodo začetek veselega decembra obeležili tudi z ognjemetom, so zapisali v sporočilu za javnost.

Drsališče ta mesec v Zatonu

Sicer pa bo ta dan v Krškem zaživelo tudi drsališče, ki bo letos na novi lokaciji, in sicer na zgornjem platoju dvonivojskega parkirišča ob CKŽ. Obiskovalci si bodo za 1,5 evra na uro izposodili drsalke, v ceno pa bo vključena tudi topla pijača. Z januarjem bodo drsališče verjetno preselili na Videm.

Decembrsko vzdušje na tržnici Videm se bo začelo to soboto, 5. decembra, z Miklavževim rokodelskim sejmom in nadaljevalo naslednjo soboto, 12. decembra, s prazničnim kulinaričnim sejmom. Oba sejma, ki bosta potekala med 8. in 12. uro, organizira Agro Posavje v sodelovanju z družbo Kostak in občino.

Številni decembrski dogodki se bodo po besedah Andreja Sluge, vodje oddelka za družbene dejavnosti na občini, vrstili vse do vrhunca v petek in soboto, 18. in 19. decembra, ko bo v okviru Prazničnega vikenda v starem mestnem jedru pestro dogajanje. Letos bo od četrtka, 17. decembra, popoldan pa vse do nedelje, 20. decembra, dopoldan zaprta Cesta krških žrtev skozi mesto vse od policijske postaje do Hočevarjevega trga, na ulici pa bodo domači rokodelci in drugi ponudniki poskrbeli za bogato sejemsko božično-novoletno ponudbo, tako v petek kot v soboto od 17. ure dalje. Prav tako bo od 17. ure dalje na različnih lokacijah po mestu poskrbljeno za bogat program za otroke, z lutkovnimi predstavami, pravljicami, prihodom dedka Mraza, na odru na ulici se bodo predstavili domači izvajalci, po 20. uri pa koncerti domačih in drugih glasbenih skupin; v petek, 18. decembra, domača skupina Uranium Pills Project in Nina Pušlar, v soboto, 19. decembra, pa Modrijani. Urejen bo tudi brezplačen prevoz z avtobusom, in sicer s parkirišč pri stadionu Matije Gubca, parkirišča pri srednješolskem centru ter z Vidma med 17. in 24. uro vsake pol ure vozil v staro mestno jedro.

Kot vsak december bo tudi letos v starem mestnem jedru društvo Triatlon klub Krško organiziralo novoletni tek, ki bo tokrat potekal v soboto, 19. decembra, od 10. ure dalje. Letos je spremenjen tudi datum Živih jaslic, in sicer bodo te na ogled v nedeljo, 27. decembra, ob 17. uri, ko bodo v Krškem gostili Turistično društvo Samostan iz Studenic, ki pripravlja pravo božično zgodbo, so še zapisali na krški občini.

M. M.

Zvočni zapisi

Miran Stanko o prazničnem decembru 2015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava