Dars od Kovačiča zahteva vračilo 1,35 milijona evrov

1.12.2015 | 17:05

Kaj bi na Dars storili, če bi obveljala ničnost pogodbe in bi Mirko Kovačič vrnil denar? Bi Kovačič potem dobil v last del avtoceste? (Foto: J. A., arhiv DL)

Kaj bi na Dars storili, če bi obveljala ničnost pogodbe in bi Mirko Kovačič vrnil denar? Bi Kovačič potem dobil v last del avtoceste? (Foto: J. A., arhiv DL)

Novo mesto - Dars od trebanjskega avtoprevoznika Mirka Kovačiča zahteva vračilo 1,35 milijona evrov, ki ga je podjetniku v zameno za zemljišče in izgubo dohodka izplačal v času gradnje dolenjske avtoceste leta 2009. Danes sta se Kovačičev odvetnik Marjan Feguš in Darsova odvetnica skušala poravnati, a ni šlo. Narok je bil za javnost zaprt, je pa Feguš kasneje povedal, da ne izključuje možnosti, da bi bila prihodnja poravnava uspešna, saj bosta obe strani iskali dodatne možnosti.

Feguš je pred narokom povedal, da je Dars zamudil rok za izpodbijanje pogodbe, za kar v resnici gre, zato se zdaj sklicuje na ničnost. "Jedro očitka se nanaša, da je Kovačič dobil denar, ki bi ga morala dobiti firma, a to si je nekdo izmislil," meni Kovačičev odvetnik, ki ocenjuje, da je tožba nerazumljiva, sprašuje se, ali je to posledica sprenevedanja, hudobnosti, neumnosti ali nevednosti.

"Že matematika ne gre skupaj. Poleg tega tožba ne upošteva tega, kar se je dogajalo, ko so potekala usklajevanja. Skrajno nepošteno je, kar se dogaja s Kovačičem, ki je bil že pred dogovorom v javnosti deležen očitkov, da je krivec za vse smrti na dolenjskih cestah in plenilec državnega proračuna," je še rekel Feguš.

Spomnimo, da je računsko sodišče leta 2010 v reviziji gospodarnosti poslovanja Darsa pri izplačilu odškodnine fizični osebi (Mirku Kovačiču) in dogovoru o gradnji nadvoza nad avtocestnim odsekom Pluska - Ponikve ugotovilo negospodarno ravnanje. Izplačilo odškodnine, ki je povzročilo tudi višje davčne stroške, je bilo neupravičeno, zato si mora Dars sredstva povrniti, je bilo pred petimi leti jasno računsko sodišče.

J. A.

Komentarji (6)

1.12.2015 3   (4)   (1)   Oceniopazovalec 
Vse take mahinacije plačujemo pošeni in delavni ljudje. Do kdaj se bodo iz nas delali norca? 300 000 ljudi v Sloveniji živi pod pragom revščine eni se pa z milijardami basajo!!
1.12.2015 1   (2)   (1)   Ocenizoki 
Hm ja. jaz mislim da Kovacic pa pri tem ni nič kriv. DARS mu je ugodil in izplača ta denar in takrat je bilo to veljavno. Pogodba je pogodba. Morda bi bilo iskat koga na Darsu?
2.12.2015 2   (2)   (0)   Oceniven z njimi 
Kje je odgovornost Darsovih uradnikov in pravnikov, ki ne znajo sestavit niti ene pogodbe, ki bi zdržala pravno presojo. Sam bi jih enostavno vrgel na cesto, ne pa da tam še naprej špilajo neke visoke uradnike in so prisesani na naš, davkoplačevalski denar.
2.12.2015 1   (1)   (0)   Oceniopazovalec 
hahahaha ma kaki nesposobni Darsovci oni že vejo kako se napolni žep. Malo meni malo tebi. Državo pa k**c gleda.
3.12.2015–1   (0)   (1)   OceniMoje mnenje 
Jaz pa ne verjamem, da bi bili Darsovci nesposobni. Kovačič jih je par let držal v šahu, zato so mu po moje namerno plačali tisti milijon na tak način, da bo računsko sodišče našlo napako in bo moral možakar denar vrniti. Se pravi da so mu denar samo zavestno posodili za nekaj let, cesta pa v tem času že stoji.
3.12.2015 1   (1)   (0)   Ocenidrugo mnenje 
Vsak pravni posel, preden gre v realizacijo, mora upravni organ preveriti ali je pravni posel veljaven. Zagotovo je bil preverjen tudi ta; poštempljan, podpisan in tako uradno veljaven. Ne gre totako; bomo kar nekaj napisal, potem bomo mu pa denar nazaj vzel.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava