Novomeška stolnica bo dobila nova svetoletna vrata

8.12.2015 | 12:10

Detajl novih vrat s portreti.

Detajl novih vrat s portreti.

Novo mesto - Na Škofiji Novo mesto so se ob začetku svetega leta usmiljenja, ki se na pobudo papeža Frančiška začenja prav danes, 8. decembra, ob 650-letnici ustanovitve Novega mesta ter 10-letnici škofije odločili za obnovo in preoblikovanje severnih vrat v novomeško stolnico.

Na razstavi (od leve proti desni): Janez Gril, Milček Komelj, Mirsad Begić in Tone Seifert.

Na razstavi (od leve proti desni): Janez Gril, Milček Komelj, Mirsad Begić in Tone Seifert.

Stara in dotrajana lesena vrata bodo nadomestila nova hrastova z bronasto umetniško prevleko. Umetniško podobo vrat so zaupali priznanemu akademskemu kiparju Mirsadu Begiću, ki živi in ustvarja v Ljubljani, livarska dela podjetju Livartis d.o.o., hrastovo osnovo pa Mizarstvu Dobrina. Sveta vrata bo v nedeljo, 13. decembra, ob 9. uri slovesno blagoslovil in odprl škof Andrej Glavan.

Nova vrata so sedaj še zakrita, a kakšna bodo, so že lahko videli obiskovalci sinočnje priložnostne razstave z naslovom Arheologija smrti in življenja Mirsada Begića (kustos razstave je Tone Seifert) v škofijski dvorani. Prikazuje tako podobo celote kot detajle svetoletnih bronastih vrat, ter umetnikove risarske zasnutke zanje, pa tudi instalacijo iz peska, ki nakazuje mehkobo dolenjske pokrajine, s posameznimi fragmenti z vrat.

prof. dr. Milček Komelj.

prof. dr. Milček Komelj.

O razstavi, kiparju, vsebini in pomenu novomeških svetoletnih vrat, na katerih so upodobljene ključne verske, kulturne in zgodovinske točke Novega mesta in novomeške škofije (trije mučenci: Alojzij Grozde, dve izmed drinskih mučenk, sestri Krizina Bojanc in Marija Antonija Fabjan, ustanovitelj Novega mesta habsburški cesar Rudolf 4, cerkvena stavba z aluzijo na Zaplaz, prazgodovinske figuralne situle in drugi arheološki ostanki, itd.) je spregovoril novomeški rojak, prof. dr. Milček Komelj. Kako se je lotil ustvarjanja in pri tem upošteval tudi smernice naročnikov, Škofije Novo mesto in Stolne župnije Novo mesto, je spregovoril umetnik Mirsad Begić. Dogodek, ki ga je vodil ekonom škofije dr. Janez Gril, je popestril nastop pevskega sestava z Rake.

Razstava Arheologija življenja in smrti bo v škofijski dvorani na Kapiteljski 1 na ogled do 19. decembra, ob nedeljah in praznikih med 8. uro in 12. uro, ter ob delavnikih med 16. in 18. uro, za organizirane skupine pa tudi po dogovoru.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (1)

8.12.2015OceniBarvne kovine 
Bronasta prevleka in to na dostopnem mestu. Upoštevajte, da posamezniki nimajo nobenega umetniškega čuta. Toliko, da ne bo kasneje kakega začudenja tako, kot že večkrat pri bronu umetniške vrednosti in drugih kovinah.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava