bela krajina

Zmagovalec pete sezone Slovenija ima talent Belokranjec Jernej Kozan

14.12.2015 | 07:20 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Zmagovalec pete sezone Slovenija ima talent Belokranjec Jernej Kozan
Zmagovalec pete sezone Slovenija ima talent Belokranjec Jernej Kozan
Zmagovalec pete sezone Slovenija ima talent Belokranjec Jernej Kozan

Tribuče - Včeraj malo pred polnočjo je 22-letni Jernej Kozan iz Tribuč v črnomaljski občini izvedel, da je postal zmagovalec pete sezone oddaje Slovenija ima talent. Jernej je bil edini s plesno točko in kot je vidno ganjen dejal ob razglasitvi, si kaj takega še sanjati ni upal. Menil pa je, da je gledalce prepričal, da so glasovali zanj, s svojo preprostostjo in trdim delom. Jernej je tudi edini plesalec, ki je doslej zmagal v oddaji Slovenija ima talent, za nagrado pa je prejel zlato karfijolo in 50.000 evrov.

29. oktobra letos smo v Dolenjskem listu tako pisali o mladem Belokranjcu: Kaj imata skupnega strojna stroka in ples? Zagotovo Jerneja Kozana iz Tribuč, ki dokazuje, kako uspešen je lahko absolvent višje strojne šole kot plesalec. 22-letni Belokranjec se je kot edini na avdiciji v oddaji Slovenija ima talent predstavil s plesom, imenovanim popping, dobil vse štiri DA-je in minulo nedeljo izvedel, da se je uvrstil v polfinale, ki se bo začelo 1. novembra.

V Sloveniji je malo plesalcev, ki trenirajo popping. »Gre za modern ples, v katerem plesalec – ti prevladujejo, medtem ko so plesalke v manjšini - oponaša robota, gibe Michaela Jacksona, v plesu pa so tudi elementi rapa, hip-hopa, dup stepa. Pred dvema letoma sem na YouTubu videl nekoga, ki je plesal ta ples in takoj sem se odločil, da se ga moram naučiti. Učil sem se kar z YouTuba, znanec me je le usmeril v pravo smer,« pravi Jernej.

Pomembno je, da se plesalec nauči osnovnih gibov, ki jih poveže v celoto. A popping ni bil prvi ples, s katerim se je spoprijel. V Plesnem studiu Novo mesto že peto leto trenira hip-hop in tekmuje v skupini. »Prednost poppinga je prav v tem, da gre za improvizacijo. Ni si potrebno zapomniti zaporedja gibov. Preden sem se odločil za sodelovanje v Slovenija ima talent, sem se pomeril na državnem in evropskem prvenstvu. Na slednjem sem bil med 50 plesalci 19. Pred nekaj dnevi pa se je zaključilo svetovno prvenstvo v Riminiju, kjer sem bil 23. od 54 tekmovalcev,« našteje Kozan, ki upa, da bo ta ples postal bolj popularen v Sloveniji, morda tudi po njegovi zaslugi.

‹ nazaj

Komentarji (2)

14.12.2015 9 (9) (0)OceniAndrej 
Jernej bravo, čestitke. Smo navijali za tebe.
14.12.2015 4 (4) (0)Ocenisamouk 
Tudi mi doma smo držali pesti zanj (res pa je, da nikoli ne tudi dejansko pokličemo pri teh glasovanjih) in res super, da mu je to uspelo. Zmago si je pošteno zaslužil.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava