posavje

Delova osebnost leta 2015 je Brežičan Jure Poglajen

4.1.2016 | 17:30 | STA, M. M.

Jure je na Lezbosu beguncem pomagal tudi s svojim zobozdravniškim znanjem. Veliko posameznikom je moral izpuliti kakšen zob. (Foto: David Zorko, arhiv DL)

Jure je na Lezbosu beguncem pomagal tudi s svojim zobozdravniškim znanjem. Veliko posameznikom je moral izpuliti kakšen zob. (Foto: David Zorko, arhiv DL)

David Zorko in Jure Poglajen (Foto: Jure Urek, arhiv DL)

David Zorko in Jure Poglajen (Foto: Jure Urek, arhiv DL)

Ljubljana, Brežice - Delova osebnost leta 2015, ki so jo razglasili na prireditvi v Ljubljani, je brežiški prostovoljec Jure Poglajen iz društva Adra Slovenija. Zobozdravnik Poglajen, ki so ga za osebnost leta med desetimi kandidati izbrali bralci, se je s svojim partnerjem Davidom Zorkom odpravil na otok Lesbos, kjer je pomagal beguncem, s pozivom v domovino pa zbral deset ton pomoči.

Kot je v izjavi za medije po pridobitvi naziva dejal Poglajen, je velik poklon biti že med deseterico kandidatov, kaj šele biti izbran za Delovo osebnost leta. "Očitno so bralci prepoznali, da je bilo to leto beguncev in tudi drugih tem, v katere sva se z Davidom aktivno vključila," je dejal Poglajen.

Za humanitarno akcijo sta se, kot je pojasnil, odločila spontano, saj sta imela počitnice na Lesbosu načrtovane že prej, glede na tamkajšnjo situacijo pa sta svoje kovčke napolnila s čevlji, zdravili in sanitetnim materialom za pomoč beguncem. Beguncem na otoku sta nudila zdravniško pomoč, s pozivom v domovino pa začela zbirati materialno pomoč.

"Tem ljudem je treba pomagati, prišli so po svobodo, da bi lahko normalo živeli. Niso prišli nam vzeti službe, niso prišli okupirati Slovenije, Evrope ali karkoli drugega; želijo samo normalno živeti pod tem istim soncem," je poudaril Poglajen. Na vprašanje, kaj bi glede beguncev svetoval slovenskim državljanom, je odgovoril: "Morajo se zavedati, da smo državljani tega istega sveta, da mi nismo večvredni in da oni niso manjvredni in da je treba pomagati vsakemu sočloveku, če je to le v naši moči, pa ne samo sočloveku - tudi živalim in celotnemu planetu." Obenem je napovedal, da pripravljajo nove projekte pomoči tako beguncem kot državljanom Slovenije, ki so v stiski.

Časnik Delo je tako danes zaključil 26. krog izbiranja osebnosti leta zapored. V deseterici kandidatov za osebnost leta, ki jo je izbralo uredništvo, so bili še predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič, humanitarec iz Maribora Uroš Dokl, filozof Andrej Gnezda, generalni tajnik Slovenske Karitas Imre Jerebic, raziskovalec Edvard Kobal, glasbena skupina Laibach, smučarka Tina Maze, direktorica dobrodelnega prostovoljnega društva Up Jesenice Faila Pašić Bišić ter devetdesetletni pesniški starosta in ambasador ljubezni Ciril Zlobec.

Pred letom dni so v tekmovanju za Delovo osebnost leta zmagali prostovoljni gasilci, pred tem pa so naziv Delova osebnost leta osvojili sekretarka na Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje Anita Ogulin, ustanoviteljica Anine zvezdice Ana Lukner, podjetnik Ivo Boscarol, pisatelj Boris Pahor in zdravnik Erik Brecelj.

‹ nazaj

Komentarji (11)

4.1.2016 3 (3) (0)Oceninm 
Lahko je tako zbrat denar, svojga naj da.
4.1.2016 6 (6) (0)Ocenirobi 
to meglo o vnaprej plačanih počitnicah na lesbosu naj prodaja kje drugje... sicer pa je delo kontroliran medij in je podelitev naslova v to smer pričakovana. tako da mladec, ne seri!! sicer se strinjam da je treba tem ljudem pomagati, a le toliko da se lahko čimprej vrnejo na svoja ognjišča in jih pričnejo obnavljati, ter tam na novo zaživijo s svojimi šegami, s svojo dinamiko življenja itd, nikakor pa ne tako kot to počnete sedaj, ko jih organizirano vodite v njim neznani svet, ki se mu niso sposobni niti pripravljeni prilagoditi, pa tudi ta svet jih ne sprejema z odprtimi rokami, čeravno nam hočejo kontrolirani mediji(tudi prek takih zadev kot je tale osebnost leta) stvari predstaviti v čisto drugačni luči. ko se bo čez par let po vsej evropi dvignila in oblast prevzela skrajna desnica, boste ravno vi najbolj odgovorni za vse to- poleg vaših delodajalcev, ki ta kaos kreirajo.
4.1.2016 1 (1) (0)Ocenidenis 
Kaj naj rečem narobe svet. Danes je najtežje bit normalen državljan
5.1.2016Ocenikrpan 
Predlagam da gresta naslednjič mal dlje v Sirijo Iran Irak... ljudjem razlagat kako smo na tem svetu vsi isti z istimi pravicami, ko pa se vrneta naj nas obvestita kako sta bila uspešna v humanitarnosti
5.1.2016Ocenipin 
Od kje toliko sovraštva, čemu?
5.1.2016Ocenirobi 
Zanimivo branje. Vredno razmisleka www.kurir.rs/planeta/tajni-sorosev-plan-u-10-tacaka-za-2016-jacanje-talasa-izbeglica-i-ofanziva-na-kinu-clanak-208487 .pin, ne gre za sovraštvo ampak gnev. in to na te, ki pod krinko lažnega humanizma ustvarjajo kaos in uničujejo miljone človeških življenj.
5.1.2016Oceniiz tega sledi ....  
... da so stanovalce za taborišča pred in v drugi svetovni vojni lovili, sedaj pa se vanje sami gnetejo !
5.1.2016OceniBOLEK 
SE ENO POLITIČNO ZMONTIRAANO IMENOVANJE V REZIMSKEM CASOPISU , MED DRUGIM NAGRADA ZA PODPORO PRI DRUZINSKEM ZAKONIKU, RES KAKO PRIMITVNO DELAJO TI TRANZICIJSKI MEDIJI IN NOVINARJI
5.1.2016 1 (1) (0)Ocenirobi 
to kako smo državljani istega sveta, pa da je treba pomagat tud živalim, mal spominja na kako blond missico, ki se- potem ko dobi lento- odloči reševati svet. po moje gospoda nista šla kar tako na lesbos, saj se je za ta eksodus vedelo vnaprej in sta bila tam kot del logistike, ki je sodeloval pri eni največjih svinjarij v moderni zgodovini. svinjarija pod pretvezo humanizma in človekoljubja, katere glavni namen pa je politična in ekonomska destabilizacija evrope, na račun teh ubožcev ki jih tihotapijo v evropo in pa avtohtonega prebivalstva- za ameriške kapitaliste in njihov profit.. in kot kaže bo ob meji potreben zid in ne samo nekakšna žica.
5.1.2016OceniMarjan Jenko 
Ubogi in pomoči potrebni: svet24.si/clanek/novice/crna-kronika/568bb4056d283/na-silvestrovo-so-se-zgodili-stevilni-napadi-na-zenske

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava