kočevsko-ribniško

Odbor danes neenoten glede sedeža: Kočevje, Dravograd...?

14.1.2016 | 12:00 | STA, M. M.

Foto: T. J. G., arhiv DL

Foto: T. J. G., arhiv DL

Ljubljana, Kočevje - Obravnava predloga zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti države na seji odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi danes ne poteka brez zapletov. Tokrat so člani odbora neenotni glede sedeža podjetja, ki ga bo država ustanovila za upravljanje gozdov v njeni lasti. Sejo so zato za nekaj časa prekinili.

O sedežu podjetja se sicer praviloma ne razpravlja ob sprejemanju zakona, saj takšne določbe sodijo v statut podjetja, je člane opozorila tudi predstavnica zakonodajno-pravne službe DZ. Kljub temu so poslanci prišli na sejo skorajda vsak s svojim predlogom, v kateri del Slovenije naj se novo podjetje umesti.

Po mnenju poslanke DeSUS Milke Levičar bi moral biti sedež podjetja na območju občine Kočevje, saj tam leži kar ena tretjina gozdov v lasti države, pa tudi sicer je zelo bogata z gozdovi. "Sedež je pomemben tudi zaradi geostrateškega položaja, zato naj bo na jugu naše države, ker je blizu južne meje in bogat z gozdovi," je dejala.

Še bolj konkreten je bil Janko Veber (SD), ki bi v zakon zapisal natančen naslov: Kočevska Reka 40, 1338 Kočevska Reka. Gre za upravno stavbo, ki je v lasti Zavoda za gozdove RS, je pojasnil. Objekt je vseljiv takoj, dodatna vlaganja niso potrebna, je pozval k podpori predlogu. Največja nevarnost se mu sicer zdi, da bi sedež družbe, ki se bo imenovala Slovenski državni gozdovi, umestili v Ljubljani.

Jernej Verbič (SMC) je nasprotoval, naj se sedež podjetja zapiše v zakon, saj da gre za odločitev, ki je v pristojnosti internega akta podjetja. Se pa je nekaj poslancev SMC podpisalo pod dopolnilo, s katerim bi imelo podjetje sedež v Dravogradu.

Kot je dejal Danilo Anton Ranc (SMC), bi moralo biti to podjetje na Koroškem, konkretno v Dravogradu. Tam so namreč po njegovih besedah najboljši pogoji za vzpostavljanje gozdno-lesne verige, saj ima to območje veliko lesa in možnosti za njegovo predelavo. "Koroška je tradicionalna regija na tem področju in s sedežem podjetja na Koroškem bi zagotovili enakomeren razvoj regij," je dejal.

Trije različni predlogi, vsak iz druge koalicijske stranke, so zabavali opozicijo. "Pokličite predsednika vlade in mu povejte, da ste povsem razštelani," je dejal Bojan Podkrajšek (SDS). "Vse skupaj je postalo komično, čeprav je v svojem globokem smislu tragično," je dejala Violeta Tomič (ZL) in avtorje dopolnil opozorila, da je nehigienično predlagati sedež tam, kjer imajo svoj volilni okraj.

Poslance NSi je po besedah Jožefa Horvata široka izbira presenetila. Sicer pa temu podjetju nasprotujejo, zato jih sedež ne zanima, je dejal. Tomaž Lisac (SDS) pa je opomnil, da je časa malo: "Upam, da bo sedež v Sloveniji, in to še preden bomo vso hlodovino odpeljali v tujino."

Kot smo večkrat poročali, si sedež novega državnega podjetja zelo želijo v Kočevju, kar je člane omenjenega odbora z včerajšnjim odprtim pismom pozval tudi kočevski župan Vladimir Prebilič.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava