kolesarstvo

Kump iz Avstralije: "Stanje je super. Vzdušje pa ... Komaj čakam"

16.1.2016 | 11:45 | STA, M. M.

Marko Kump (Foto: I. V., arhiv DL)

Marko Kump (Foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - V torek se v Adelaidi začenja kolesarska dirka po Avstraliji, ki je prva dirka na koledarju svetovne serije. Na njej bodo dirkali trije Slovenci, med njimi bosta dva debitanta. Marko Kump bo prvič nosil dres Lampreja, poleg njega bo za italijansko ekipo dirkal še Luka Pibernik, Primož Roglič pa za nizozemski LottoNL-Jumba.

Kump in Roglič sta lani zelo uspešno nastopala za novomeško Adrio Mobil, uspehi pa so jima prinesli mesto v ekipah iz svetovne serije. Kump sicer ni novinec na tej ravni, v letih 2013 in 2014 je bil član Tinkoff-Saxoja, za nekdanjega smučarskega skakalca Rogliča pa bo dirkanje v kolesarski eliti nekaj novega. Pibernik bo za Lampre in v svetovni seriji dirkal drugo leto, v lanski je nekajkrat že opozoril nase.

Kolesarji se v Avstraliji skoraj zagotovo ne bodo izognili vročim temperaturam, tudi zaradi tega, predvsem pa zaradi privajanja na časovno razliko, je Lampre svoje člane v Avstralijo odpeljal že kmalu po novem letu. Kot je sporočil Kump, je bilo nekaj težav s privajanjem na časovno razliko in na visoke temperature, toda stvari so na svojem mestu. "Stanje je super. Vzdušje pa ... Komaj čakam," je med zajtrkom v Adelaidu dejal Kump, ki v Avstralijo ni šel le nabirat izkušenj in iskat svojega mesta v ekipi, temveč bo imel že na prvi dirki sezone vidno vlogo.

"Sem sprinter ekipe. Zraven sta še dva kolesarja, ki sta tu za generalno razvrstitev. Ko bosta sprinterski etapi, bom imel ob sebi kolesarja ali dva za pomoč, da me pripeljeta do pravega položaja. Treba bo izkoristiti tudi druge ekipe, odvisno pa bo tudi od mene," napoveduje Dolenjska puščica, ki je v lanskem letu nanizal 18 zmag, več od njega - 20 - jih je zbral le Norvežan Alexander Kristoff. Ob tem je izpostavil, da je Pibernik zelo dobro pripravljen, zato bo verjetno ob boku najboljšim Lamprejevim kolesarjem, ki se bodo borili za skupno uvrstitev.

Boj za skupno zmago bo še kako pester, saj bo nastopilo kar nekaj zvezdnikov. Prvič bo za BMC nastopil Avstralec Richie Porte, ki bo imel ob sebi še lanskega zmagovalca Rohana Dennisa, močni Orici GreenEdge bo poveljeval Simon Gerrans, za Sky bosta kolesarila Geraint Thomas in Sergio Henao.

V svetovni seriji bosta v sezoni 2016 dirkala še dva Slovenca. Luka Mezgec, ki se je iz Giant-Alpecina preselil v Orico GreenEdge, bo na prvi nastop za novo ekipo še moral počakati, Kristijan Koren pa sezono začenja konec januarja v Španiji.

Dan prej se v Argentini začenja dirka San Luis. Na njej bo slovensko zastopstvo še večje, saj so na startni listi kar štirje Slovenci. Za Lampre bosta nastopila Jan Polanc in še en debitant Matej Mohorič, za Nippo-Vini Fantini bo drugi debi doživel Grega Bole, ki je že bil član italijanske ekipe, v katero se je vrnil po enoletni avanturi v CCC Sprandi Polkowice, za UnitedHealthcare bo kolesaril Janez Brajkovič. Tudi ti bodo imeli ob sebi nekatere odlične kolesarje, kot so Kolumbijec Nairo Quintana, Italijan Vincenzo Nibali, Američan Andrew Talansky in Poljak Rafal Majka.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava