kočevsko-ribniško

Prva v vrsti rednih tiskovnih konferenc: tudi o kočevski plaži

26.1.2016 | 08:25 | M. Leskovšek-Svete

Vladimir Prebilič (foto: M. L.-S.)

Vladimir Prebilič (foto: M. L.-S.)

Kočevje - Kočevski župan Vladimir Prebilič je včeraj pripravil prvo v vrsti napovedanih rednih mesečnih tiskovnih konferenc. Kot je povedal, bodo seje občinskega sveta vsak zadnji teden v mesecu, in sicer ob torkih, dan prej pa bo imel tiskovno konferenco, na kateri bo predstavil točke sklicane seje občinskega sveta, pa tudi druge pomembne zadeve.

V okviru predstavitve točk z dnevnega reda 15. redne seje sveta, ki bo danes zvečer, je župan povedal, da bodo obravnavali tudi predlog proračuna kočevske občine za leto 2017. Kot je povedal, s sprejemom proračuna za 2017, ki znaša 26 milijonov evrov, hitijo, da bi čim prej zagotovili vire za financiranje na treh področjih. Gre za tri investicije, oba vodovoda, Soriko in Suha krajina, ter gradnjo urgentnega centra, tri projekte s področja novih razpisov za energetske sanacije in projekt širokopasovnih povezav.

Župan je podal tudi informacije o: vzpostavitvi in začetkih delovanja Zavoda za turizem in kulturo Kočevje, delovanju in učinkih zaposlenih v občinski upravi občine Kočevje in naporih občine Kočevje v povezavi s sprejemanjem zakona o upravljanju z gozdovi v državni lasti, pojasnil pa je tudi glede parkiranja pred ordinacijo dr. Odorčič na Kekčevi ulici, kjer je povedal, da so zakonca Odorčič, ki pred svojo ordinacijo nimata parkirnih mest, že večkrat pozvali, naj jih uredita, a do sedaj tega še nista naredila.

Glede lani ustanovljenega Zavoda za turizem in kulturo je povedal, da bo njegova naloga vzpostavitev bolj enotne in celovite turistične in kulturne ponudbe na Kočevskem. Poleg generalnega direktorja bo center imel dva stebra: kulturni, ki bo, kot je dejal župan, hitro zaživel, in turistični, katerega naloga pa bo ne samo, da bo upravljal z novo turistično infrastrukturo, ampak tudi, da bo pripravil nove turistične programe in produkte ter jih tudi tržil na področju Slovenije in tudi širše. »Cilj zavoda ni konkurenca obstoječi ponudnikom. Na ta način želimo povečati število obiskovalcev v Kočevju in da bi ti pri nas ostali dalj časa, saj imamo sedaj veliko enodnevnih obiskovalcev,« je povedal župan. V zavodu bo šest zaposlenih, ki so jih že izbrali, ter direktor, ki naj bi ga zavod dobil konec tega ali v začetku prihodnjega meseca. Za delo zavoda - plače zaposlenih in program - so v proračunu za letos zagotovili malo manj kot pol milijona evrov. Zavod bo upravljal tudi z vso občinsko infrastrukturo s področja kulture in turizma, tako že obstoječo, kot sta lani odprt Kulturni center Kočevje in Turistični kompleks Jezero, kot tudi novo, ki jo še nameravajo zgraditi. Med slednjo sodijo:  kamp, ki ga bodo zgradili letos, ter plaža in navtični center na območju Rudniškega jezera, pa tudi hostel v centru Kočevja, za katerega ta teden poteka uvedba izvajalca v delo, zgradili pa ga bodo v 12 mesecih, ali kot je povedal župan, upajo, da še letos.

Glede zaposlenih v občinski upravi je župan povedal, da glede na realizacijo za leto 2015, ki je znašala 19 milijonov evrov, vsak ustvari pol milijona evrov, saj imajo 36,5 zaposlenega za nedoločen čas in dve osebi za določen čas, glede zakona o upravljanju za gozdove v državni lasti pa, da s predlogom, da bi bil sedež novega državnega podjetja v Kočevju, niso uspeli, da pa to ne pomeni, da si za to ne bodo še naprej prizadevali.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava