Odškodnina zaradi obmejne ograje?

3.2.2016 | 13:10

Ilustrativna fotografija (Foto: J. A.. arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: J. A.. arhiv DL)

Ljubljana - Varuh človekovih pravic je danes na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti novele zakona o obrambi, ki Slovenski vojski podeljuje nekatera policijska pooblastila. Pri varuhu pa se niso odločili za izpodbijanje zakona o nadzoru državne meje, ki je podlaga za postavitev ograje na meji.

Slednjo pobudo je varuhu predlagala belokranjska civilna pobuda. Po besedah namestnice varuhinje Kornelije Marzel menijo, da zakon ni v nasprotju z ustavo, je pa vprašljiva izvedba posameznih ukrepov.

Zato so na vlado naslovili nekaj predlogov. Med drugim so predlagali, naj vlada vsem oškodovanim zaradi obmejne ograje zagotovi plačilo odškodnine ter ponovno pretehta upravičenost postavitve ograje na nekaterih območjih.

Pobuda, da varuh na ustavnem sodišču izpodbija novelo zakona o obrambi, je prišla z Radia Študent, ki je bil sicer tudi pobudnik referenduma o tem zakonu. Pri varuhu so pobudi delno prisluhnili in se odločili, da bodo na ustavnem sodišču izpodbijali določbe 37.a člen novele zakona o obrambi, ki vojakom podeljuje nekatera policijska pooblastila.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil namestnik varuhinje Ivan Šelih, sicer ne delijo mnenja pobudnikov, da vojska ne bi smela izvajati drugih nalog, so pa ta pooblastila v noveli zakona premalo jasno in določno zapisana. Predvsem gre za pooblastili napotitve ter obvladovanja skupin in množic, ki tudi v predpisih o policiji nista nikjer izrecno opredeljeni. Težavo pri varuhu vidijo tudi prvi vprašanju nadzora in odgovornosti, poleg tega pa v zakonu niso opredeljeni pritožbeni mehanizmi.

Varuh torej ustavnemu sodišču predlaga, naj sporno določbo zakona razveljavi, do odločitev pa zadrži njeno izvajanje. Po besedah varuhinje Vlaste Nussdorfer pa bi bila še najhitrejša rešitev, če bi vlada predlagala spremembe zakona.

STA, J. A.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava