dolenjska

Šentjernejčani so obupani - smrad jim vse bolj otežuje življenje

5.2.2016 | 08:00 | L. Markelj

Radko Luzar. (Foto: L. M.)

Radko Luzar. (Foto: L. M.)

Šentjernej - Že nekaj let poročamo o smradu iz regijskega odlagališča smeti Cerod v Leskovcu, ki vse bolj otežuje življenje krajanov v mnogih šentjernejskih vaseh v okolici deponije: v Dolenjem Mokrem Polju, Žerjavinu, Povhovici, Tolstem Vrhu, itd.

A kot je slišati zadnje čase, je stanje vse neznosno in kot pravi šentjernejski župan Radko Luzar, je to trenutno eden najhujših problemov v občini.

Zdenko Antončič. (Foto: L. M.)

Zdenko Antončič. (Foto: L. M.)

Ker je občinski svet na lanski decembrski seji, na kateri je prizadevanja Ceroda za izboljšanje stanja svetnikom predstavil direktor Albin Kregar, sklenil, da direktor v mesecu dni predstavi poslovanje Ceroda in rešitev smradu z deponije, so na zadnji občinski seji svetniki župana pobarali, ali je že kaj poslal. Župan je potrdil, da je, a gre le za zagotovila, da na deponiji vse delajo v skladu z zakonodajo. Župan je svetnikom na zadnji seji povedal, da bodo verjetno v kratkem odločali o izstopu šentjernejske občine iz Ceroda 2, saj ga brez rešitve problema smradu ne morejo podpirati.

Prizadetim krajanom je počasi vsega dovolj in upajo polagajo v Civilno iniciativo za čisto okolje in zdravo življenje, ki jo vodi Zdenko Antončič. CI se je zadnje čase v prizadevanjih za rešitev težav povezala z Dolenjskim okoljskim društvom. Kot je povedal Antončič, v čim krajšem času zahtevajo sestanek na Cerodu, a tudi s sogovorniki, kot so Arso, inšpekcijske službe in predstavniki občin lastnic Ceroda, saj problem zadeva vse. Če do tega srečanja ne bo prišlo čim prej, razmišljajo tudi o zapori ceste na odlagališče.
Kot nam je znano, naj bi bil sestanek sklican prihodnji torek.

‹ nazaj

Komentarji (3)

5.2.2016Oceniekolog 
Res je ampak nekaj županov se je vnaprej pokakalo ali zaradi smradu na CEROD-u ali pa nekaj ne štima v papirjih kar ni težko ugibati. Tisti, ki bi moral biti prvi tam išče vse vrste izgovorov, da bi mu človek kar šenkal diplomo iz filozofije. Ha, ha,,,,,,,,,
5.2.2016OceniEcO 
Ni res vse po zakonih. Preberite jih in boste ugotovili, da mora CEROD poleg tega kar "zagotavlja", zagotavljati tudi rpocese, ki s smradom ne obremenjujejo okolje. Ali mislite, da je ta smrad res tako nedolžen? Daleč od tega. Žveplove spojine so živ hudič! Kar se pa tiče obračanja CERODA, to bo pa druga zgodba. Imam občutek, da je prisesanih preveč svetovalcev, ki pa se ne znajo odločiti za rešitve, ki so jim bile ponujene. Šušlja se celo, da naj bi bilo kar nekaj ponudnikov rešitev pri njih, pa nobeden ne razume problema in ne najde rešitve... Verjamemo temu? Jaz ne več. Smrdi pa kot hudir. Vse pogosteje opažam, da imam glavobole.. bom malo obiskal zdravnika in mu opisal situacijo.. Županu pa.. kam boste pa potem vozili smeti? U jamo na konc industrijske cone? Ali pa bomo za par gospodinjstev smeti vozili v Maribor? Koliko bo to stalo? Pritisnit na CEROD, pa da se to uštima!
6.2.2016OceniNi res 
Samo Belokranjski punci in mestnega župana ne briga, če koga boli glava zaradi tega ali je zbolel zaradi živcev saj nimajo časa za takšne stvari, ker v njihovih hotelih jim nič ne smrdi. Baje ta okoljska organizacija, ki ima z njimi na CEROD-u sestanek, dala že štiri kazenske ovadbe. Upam, da bo tudi tukaj kaj našla, da ne bodo tako flegma !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava