FOTO: Zopet svastika na Sokolskem domu, policisti dobili prijavo

5.2.2016 | 11:50

Sovražni grafiti in grožnje na Sokolskem domu (Foto: M. M.)

Sovražni grafiti in grožnje na Sokolskem domu (Foto: M. M.)

Novo mesto - Novomeški Sokolski dom je bil zopet tarča nestrpnežev, ki so z grafiti porisali vhodna vrata in fasado prvega narodnega doma pri nas. V njem je bil minulo soboto t.i. "nazis fuck off fest" oz. protifašističen dogodek, poleg grafita Izdajalci ipd. pa so v Sokolskem domu tokrat prejeli še obvestilo, ki pravi: »Sporočilo ognjevito, tokrat bilo v milost je ovito. Naslednjič pa ostal bo le še kamen, vse ostalo pogoltnil bo plamen.«

Sokolski dom in tamkajšnji aktivisti, ki so v preteklosti zbirali humanitarno pomoč ob večjih naravnih nesrečah in se podobno odzvali tudi ob aktualni begunski krizi, so bili konec lanskega leta tarča napada nestrpnežev, ki so v vrata objekta vrgli molotovko. Dogodek k sreči ni imel večjih posledic, odgovornost zanj ni prevzel nihče, policija pa ga je obravnavala kot primer poškodovanja tuje lastnine.

Na svojem fb profilu so ob zadnjih posnetkih grafitov novomeški skvoterji zapisali: »Drug mesec bomo mel brezplačno delavnico grafitiranja, ker če nam že serjete po fasadi, da bo saj kej za vidt.«

Na odgovore PU Novo mesto še čakamo.

Dopolnjena objava ob 13.30:

»Policisti Policijske postaje Novo mesto so danes dopoldan opazili, da je neznanec najverjetneje ponoči z grafiti porisal fasado in vhodna vrata objekta v središču Novega mesta. Policisti bodo v okviru preiskave ugotavljali vse okoliščine dejanja,« je na vprašanja Dolenjskega lista odgovorila predstavnica za odnose z javnostmi na PU Novo mesto Alenka Drenik.

Potrdila je tudi, da preiskava v primeru odvržene molotovke ob lanskem božiču še ni zaključena: »Policisti so takoj po dogodku opravili ogled kraja kaznivega dejanja in zavarovali najdene sledi. Na podlagi do sedaj zbranih obvestil od občanov in oškodovancev naj bi dva neznana storilca v vrata objekta vrgla steklenico z vnetljivo tekočino. Ogenj je povzročil manjšo premoženjsko škodo, požar pa so gasilci hitro omejili in pogasili. Preiskava torej še poteka in kazenska ovadba še ni bila podana. Dejanje policisti v tem trenutku obravnavajo kot sum kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari. Na podlagi dodatnih ugotovitev ne izključujemo možnosti razširitve preiskave.«

M. M.

Galerija

Komentarji (12)

5.2.2016 2   (3)   (1)   Ocenigofo 
Tovrstna dejanja so možna, ker jih oblast tolerira. Napad neonacistov ni samo poškodovanje tuje stvari, temveč gre za javno spodbujanje sovraštva in nestrpnosti. Kako se je odzvala lastnica objekta MO Novo mesto? Vseeno ji je in ravno zato se moramo angažirati gibanja in posamezniki ter zatreti fašizem takoj, tukaj in zdaj. No pasaran!
5.2.2016 1   (2)   (1)   Ocenisraka 
Kaj bodo pa policisti nardil, če stavkajo ? Temu sokolu pa že itak zadnjih 50 let odpada perje, tako, da se bo verjetno tudi brez truda nepridipravov sam podrl. Potem bodo pa občinski uradniki dali, na stavkajočo policijo, kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu.
5.2.2016 2   (6)   (4)   OceniJan 
Sami okupatorji Sokolskega doma provocirajo. Res pričakuje kdo da ne bo reakcij?
8.2.2016 6   (6)   (0)   Oceniorganika 
Nobena nestrpnost ni dobra, tudi Lubejeva ne. Kako se je petelinil in protestiral, ker mu ni bila povšeči tedanja oblast. Poslej je tiho, ker so njegovi na oblasti. To, da protestira glede dogodkov v Sokolskem domu je prav, a moral bi protestirati tudi proti propadanju tega doma, ki je simbol neuspešne gospodarske politike lokalnih oblasti, ki ji Lubej poslej pripada.
8.2.2016Ocenirazmišljanje 
Menda bi bilo za začetek treba pripraviti in na pristojnih organih sprejeti, nek dogovorjen program dejavnosti v Narodnem domu, predno bi se sploh šlo v projekt prenove. Tega menda ni ali se motim ? Potem očitki, da je dom negdo "okupiral" in ne pusti druge zraven ali jih je celo uspel pregnati. Prosim lepo, to se očita obstoječim "stanovalcem", kot je zaslediti iz zapisanega, medsebojnega obtoževanja in iz tega izhajajočih, tu prikazanih "akcij" prizadetih. Nihče od pristojnih si pa ne upa javno povedati, kaj je res okoli tega in kaj ne. Molk pristojnih pa tudi nekaj pove. Prenove, očitno, še nekaj časa ne bo, dokler se bo slepomišilo.
9.2.2016 8   (8)   (0)   OceniVprašanje Lubeju 
Lubej je v sedanji oblasti varuh občinskih financ. Zato mu ne bo težko odgovoriti, kdo plačuje stroške za : vodo, elektriko, kanalizacijo, NUSZ, najemnino, uzurpacijo parkirnih mes na drugi strani ulice, .... Kolikšni so ti stroški? Kdo izdaja račune, kakšni so roki plačila ?
9.2.2016 3   (3)   (0)   OceniJan 
Ej Lubej, kje je tvoj projekt; novomeški supervizor? Tako glasno si napovedoval.
9.2.2016 2   (2)   (0)   Ocenijost 
Bravu Vprašanje Ljubeju!!!!!Inu ne sam na Ljubeja stresat, ta prašanja bi treba razširt na komplet vladajoču ekipo z rotovža pa revizijo vseh poslov nardt pol bi bla sele štala. u taku kratkem cajti bi blu vsega in svašta. pa šele 2 let ni odkr so pršli na lokalnu ablast.kdaj bo enkrt podgurca pamet srečala...??zdj bi pa radi d se z to propadlo hišo folk ukvarja oni bi ta cajt lahku mirnu svoje posle pelali naprej. ja pa jade.navadnu politicnu spletkarenje da se zamazejo oči.sam pa lahko delaš naprej svoje mutne posle hahaha
10.2.2016 4   (4)   (0)   OceniVprašanje županu 
Kdo je najemodajalec (lastnik) in kdo najemnik Sokolskega doma ? Kaj ima Ljubej v Sokolskem domu, oziroma kakšna je njegova funkcija v tej stavbi ?
10.2.2016 1   (1)   (0)   Ocenijost 
Vprašanje ljubeju: kaj ima župan z inu sokolskem domom in kakšna je tuki povezava ljubej? kaj direktoraj občinski muti in po čgavi direktivi ?po dumače kdu pije? kdu plača ? in kulk ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava