mladi dopisnik

Obisk Državnega zbora

5.2.2016 | 13:45 | Boštjan Budna, 9. a, OŠ XIV. divizije Senovo

Pred DZ. 

Pred DZ. 

 

 

Sejna soba. 

Sejna soba. 

Senovo - V petek, 22. januarja, smo se štirje učenci devetih razredov z mentorico odpravili v Ljubljano. Zveza prijateljev mladine Krško je organizirala ogled Državnega zbora za mlade člane otroških parlamentov. Bil sem zelo vesel, da me je učiteljica izbrala in povabila poleg.

Zbrali smo se pred šolo in se odpeljali v Brestanico, kjer nas je že čakal avtobus z učenci in mentorji iz drugih šol krške občine. Pot smo nadaljevali proti Ljubljani in, kot bi mignil, smo bili pred zgradbo Državnega zbora. Malo smo morali počakati, saj se je ravno v tem času pripeljala pomembna delegacija iz Maroka in so imeli zato že pred zgradbo poostrene varnostne ukrepe. Ko smo vstopili, so nas pričakali varnostniki, ki so preverili nas in naše nahrbtnike. Bilo je malo neprijetno, a obenem zanimivo. Smo se pa kar malo namuznili, ko je začelo piskati pri naši mentorici zaradi sponk na njenih škornjih.

V sprejemni dvorani nas je prijazno sprejel predsednik Državnega zbora, Milan Brglez, ki je odgovarjal na naša vprašanja in se z nami tudi fotografiral. Nato je odhitel, saj je bil tega dne zelo zaposlen. Prevzel nas je Marij Geč iz službe Državnega zbora za odnose z javnostmi in nas popeljal še po nekaterih drugih prostorih: videli smo dvorano državnega sveta; v Veliki dvorani DZ nam je natančno razložil, kako je vse organizirano, kje kdo sedi, kako potekajo seje, kako je videti običajni dan poslanca; v predprostoru smo si ogledali stalno razstavo diplomatskih daril in priložnostno razstavo ob dnevu enotnosti in samostojnosti…

Po obisku Državnega zbora smo se sprehodili po stari Ljubljani. Uroš Brezovšek iz ZPM Krško nam je pokazal nekatere znamenitosti. Seveda smo imeli tudi nekaj prostega časa. Najprej smo se sprehodili po ulicah in si ogledovali izložbe, na koncu pa skoraj vsi zavili v McDonald's. Čas je hitro minil in že smo se znašli na avtobusu, na poti proti domu.

Tako se je zaključil naš »izlet«; bila je poučna in zanimiva izkušnja, za katero upam, da jo bom lahko še kdaj ponovil. Hvala ZPM Krško za organizacijo in mentorici Simoni Šoštar, da me je vzela s seboj.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava