Podelili Prešernove plakete in priznanja

6.2.2016 | 15:30

Prejemniki letošnjih Prešernovih plaket in priznanj v Krškem. (Foto: Občina Krško)

Prejemniki letošnjih Prešernovih plaket in priznanj v Krškem. (Foto: Občina Krško)

Slavnostna govornica Margareta Marjetič

Slavnostna govornica Margareta Marjetič

Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo

Gledališka skupina DKD Svoboda Senovo

Krško - Za predano delo in izredne uspehe na področju ljubiteljske kulture v občini Krško so župan občine Krško Miran Stanko, podpredsednik Zveze kulturnih društev Krško Uroš Brezovšek in vodja krške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Sonja Levičar na sinočnji osrednji slovesnosti v počastitev slovenskega kulturnega praznika v Kulturnem domu Krško kulturnim ustvarjalcem podelili Prešernove plakete in priznanja, so sporočili iz krške občinske uprave.

Župan Stanko je ob tem poudaril, da je delo kulturnih ustvarjalcev lahko navdih vsem, saj z vzornim sodelovanjem in ustvarjalno energijo dokazujejo, da je to prava pot rastoče in razvijajoče se družbe. Slavnostna govornica Margareta Marjetič, zlata občinska Prešernova nagrajenka leta 2015, pa je v svoje nagovoru izpostavila, da so v času, v katerem živimo, kulturni ustvarjalci še toliko pomembnejši, saj s svojo izrazno močjo in navdihom lahko pritegnejo človeka iz kroga vsakdanjih skrbi, mu prinesejo vedrino, drugačnost in trenutek sprostitve.

»Umetniki vseh vrst so podobe naše veličine v preteklosti, sedanjosti in hkrati naše majhnosti ob misli, kaj vse nosijo v sebi tisti, ki bodo šele prišli. Umetnost je namreč po koščkih dosegljiva, a nikoli presežena,« je dejala in opozorila, da so se časi za ljubiteljsko kulturo spremenili. »Zdaj govorimo o prostovoljstvu, prej pa smo ga živeli,« je poudarila in dodala, da kljub vsemu imamo tudi danes še ljudi, ki jim ni vseeno in predano prispevajo k bogatemu društvenemu življenju.

21 prejemnikov Prešernovih priznanj in plaket

Priznanje za dosežek leta sta prejeli Milena Roštohar iz Društva likovnikov OKO Krško in Sabina Košir iz Društva ljubiteljev fotografije Krško, priznanje z zahvalo pa za omogočanje pogojev za kulturno dejavnost OŠ XIV. divizije Senovo oz. v njenem imenu ravnatelj Vinko Hostar.

Med dobitnike bronastih Prešernovih plaket so se v letu 2016 zapisali Bernarda Marjetič iz KD Svoboda Brestanica, Bojan Kolman, Filip Černelč, Jure Kerin in Urška Bogovič, vsi iz KD Leskovec pri Krškem, Mateja Žarn Čepin iz Pevskega društva Laudate Leskovec pri Krškem, Društvo likovnikov OKO Krško, Jože Lesjak in Anica Valentinc iz Društva ljubiteljev fotografije Krško, Maša Žveglič Poljšak iz DKD Svoboda Senovo ter Urška Strojin, Sebastjan Podlesnik, Tatjana in Jerneja Vakselj, vsi člani Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško.

Srebrne Prešernove plakete pa so prejeli Suzana Robek iz KD Svoboda Brestanica, Jožica Petrišič iz Društva likovnikov OKO Krško, Branko Benčin iz Društva ljubiteljev fotografije Krško in Janez Kranjc ml. iz DKD Svoboda Senovo, so v sporočilu za javnost zapisali v Krškem.

Kulturni program, ki jo je povezovala Petra Rep Bunetič, so oblikovali gledališka in pevska sekcija KD Svoboda Brestanica ter gledališka skupina DKD Svoboda Senovo, ki je lani praznovala 70 let delovanja.

M. Ž.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava