kultura

Medobčinsko proslavo sklenili z odprtjem razstave

7.2.2016 | 12:00 | J. S.

V Mokronogu so sinoči gostili medobčinsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku. (Foto: J. S.)

V Mokronogu so sinoči gostili medobčinsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku. (Foto: J. S.)

Letošnji slavnostni govornik je bil Jože Tratar, ravnatelj OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

Letošnji slavnostni govornik je bil Jože Tratar, ravnatelj OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

Po slovesnosti je domači župan Anton Maver v avli mokronoškega kulturnega doma odprl še prvo samostojno razstavo Žive Dvornik.

Po slovesnosti je domači župan Anton Maver v avli mokronoškega kulturnega doma odprl še prvo samostojno razstavo Žive Dvornik.

Mokronog - V dvorani upravno-kulturnega centra v Mokronogu so sinoči gostili medobčinsko proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku občin Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje, poimenovano Prijatlji. Slavnostni govornik je bil Jože Tratar, ravnatelj osnovne šole dr. Pavla Lunačka Šentrupert, ki je po vsej Sloveniji prepozna po svojem delovanju na področju kulture, najbolj po zaslugi nekdanjega ravnatelja profesorja Jožeta Zupana, ki je med drugim začetnik in avtor stalnih razstav na šoli, je dejal.

V slavnostnem nagovoru se je Tratar med drugim dotaknil tudi razmišljanja o kulturi in spomnil na številne kulturne ustvarjalce z območja občin Mirnske in Temeniške doline, ki v letošnjem letu praznujejo okrogle jubileje. Zbrane so na prireditvi pozdravili še predstavniki vseh štirih občin: župan občine Mokronog-Trebelno Anton Maver, predstavnik občine Šentrupert Robert Jereb, ki bo s 1. marcem nastopil funkcijo podžupana, podžupanja občine Mirna Barica Kraljevski in podžupan občine Trebnje Jože Korbar.

Slovesnost so začeli s pregledom lanskega dogajanja in izjemnih dosežkov na področju kulturnega ustvarjanja v tukajšnjih občinah. V pestrem kulturnem programu so nastopili Občinski pihalni orkester Trebnje in Trebanjske mažorete, velikemu slovenskemu poetu in njegovim poeziji pa sta se z interpretacijo poklonila vokalna skupina Cantamus Šentrupert in Oktet Lipa Trebnje. Nastopili so tudi štirje učenci Glasbene šole Trebnje, ki prihajajo iz štirih občin: iz občine Trebnje Nejc Erazem Drakslar, učenec 1. razreda violončela, mlada violinistka z Mirne, učenka 4. razreda violine Lana Rupnik, učenka 2. razreda violine Hana Dragar iz Šentruperta in Manca Penca Kocjan, učenka 4. razreda violine iz občine Mokronog-Trebelno. Mladi glasbeniki so nato združili moči še z mentorji Lucijo Mlakar, Ivano Krhin Podlesnik in Tilnom Artačem.

Medobčinsko proslavo je tudi letos pripravila trebanjska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), omogočile pa so jo občine Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert in Trebnje. Scenarij za prireditev je pripravila Petra Krnc, ki je dogodek tudi povezovala.

Odprli razstavo Žive Dvornik

Po prireditvi je v avli upravno-kulturnega centra domači župan Anton Maver simbolno odprli še prvo samostojno razstavo mlade ustvarjalke Žive Dvornik iz Mokronoga, ki trenutno obiskuje Srednjo ekonomsko šolo v Novem mestu, program medijski tehnik.

»Motivov je ogromno, največ pa uporabljam domišljijske,« je dejala Dvornikova, ki ima rada prosto pot pri ustvarjanju, zato ne preseneča drugačnost, ki jo je mogoče prepoznati v njenih delih. Mlada avtorica sicer ustvarja že od malih nog. »Ob risanju me navdihujejo posebni občutki, enostavno svoje emocije zlijem na papir,« je še povedala Dvornikova, ki si želi svojo ustvarjalno pot posvetiti ilustracijam.

V razstavljenih delih gre za preplet in odraz najstniškega sveta, je ob njeni prvi razstavi zapisala kustosinja trebanjske Galerije likovnih samorastnikov Andrejka Vabič Nose. »Otroštvo s svojo srčkanostjo, prijaznostjo in naivnim zaupanjem v svet se počasi poslavlja, na plano pa prihaja mlada oseba, ki se vedno bolj spogleduje s svetom odraslosti. Pojavijo se prve resnejše ljubezni, pa tudi spoznanje, da svet skriva neprijetno in kruto stran,« je zapisala Vabič Nosetova in dodala: »Mladenka je v umetnosti našla način družbeno sprejemljivega izražanja lastnih frustracij in predelovanja stresa, pri tem pa je sposobna tudi premika proti bolj splošnim in širše zanimivim temam. S tenkočutnostjo pravega umetnika nas popelje v svoj svet, ki ga predstavljajo premišljeno zasnovana, natančna, humorja polna in velikokrat presunljiva, čustvena dela.«

‹ nazaj

Galerija (25)

Kulturni praznik 001
Kulturni praznik 002
Kulturni praznik 003
Kulturni praznik 004
Kulturni praznik 005
Kulturni praznik 006
Kulturni praznik 007
Kulturni praznik 008
Kulturni praznik 009
Kulturni praznik 010
Kulturni praznik 011
Kulturni praznik 012
Kulturni praznik 013
Kulturni praznik 014
Kulturni praznik 015
Kulturni praznik 016
Kulturni praznik 017
Kulturni praznik 018
Kulturni praznik 019
Kulturni praznik 020
Kulturni praznik 021
Kulturni praznik 022
Kulturni praznik 023
Kulturni praznik 024
Kulturni praznik 025

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava