Počastili slovenski kulturni praznik

7.2.2016 | 20:50

Foto: ;M. L.

Foto: ;M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Brežice - Sinoči so v Domu kulture Brežice organizirali slavnostno prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku. Posvetili so jo akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču.

Udeležence je namenil uvodni pozdrav brežiški župan Ivan Molan, ki je pohvalil kulturnike za njihovo bogatitev življenja v občini.

Za njim je o Jožetu Toporišiču govoril njegov sin Tomaž Toporišič, dramaturg in teatrolog. »V veliko čast mi je, da lahko  v letu, ki je posvečeno mojemu očetu, častnemu meščanu občine Brežice, kot uvod v podelitev nagrad za žlahtno kulturno udejstvovanje, povem nekaj besed o dveh doktorjih, jezikoslovnemu in jezičnemu, Toporišiču in Prešernu,« je dejal slavnostni govornik. Med drugim je rekel, da so med Toporišičem in Prešernom stoletja, a druži ju predanost slovenskemu jeziku in kulturi, brez katerih po njegovem prepričanju na tej proslavi po vsej verjetnosti ne bi govorili v slovenskem jeziku, ki ga je Toporišič tako predano raziskoval in zagovarjal desetletja.

»Tako kot je Prešeren s ciklusom gazel želel  razglasiti ime ljubljene Julije med Slovenci in jo tako ne samo postavil vštric,  ampak celo nad imena žensk, ki so jih opevali slavni pesniki, je Toporišič s ciklom slovnic, pravopisa in jezikoslovnih razprav želel in uspel razglasiti ime   slovenščine med Slovenci in jo postavil ob bok velikim jezikom,« je poudaril Tomaž Toporišič.  

Predsednik Zveze kulturnih društev Brežice Jože Denžič je podelil odličja te ustanove za leto 2015. Priznanja so prejeli   Srečko Črpič ( KUD  Slavček Velika Dolina), Jože Lepšina (KD Franc Bogovič Dobova), Sara Levičar (PD Imani) in Vesna Živič (KD Globoko). Bronasti odličji sta prejela Blaž Zidanič (KD Globoko) in Ženski pevski zbor Pišece (KD Orlica Pišece, srebrni pa Jana Kovačič (KUD Oton Župančič Artiče) in Roman Krošelj (KD Kapele). Prejemniki zlatih odličij so Branko Bogovič (KD Franc Bogovič Dobova), Anton Hribar (KD MePZ Viva Brežice) in Branko Kovačič (KUD Oton Župančič Artiče).

Na prireditvi, ki jo je povezovala Mateja Jankovič Čurič,

so kulturni program prispevali učitelji in učenci Glasbene šole Brežice in dijaki Gimnazije Brežice.

Dogodek sta organizirali Zveza kulturnih društev Brežice in brežiška občina v sodelovanju z brežiško območno izpostavo javnega sklada za kulturne dejavnosti.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava