dolenjska

V Šmarjeti bodo spomladi gradili novo mrliško vežico

8.2.2016 | 09:10 | Besedilo in foto: L. Markelj

Stara mrliška vežica v Šmarjeti.

Stara mrliška vežica v Šmarjeti.

Šmarjeta - Spomladi se bo v Šmarjeti ob osrednjem občinskem pokopališču začela gradnja nove mrliške vežice, ki naj bi bila končana do poletja.

Domačini bodo tega gotovo veseli, saj je sedanja vežica zelo stara, dotrajana in nefunkcionalna. Problemi so z vlago, problematično je ostrešje, pred vežico je ploščad neustrezno urejena, nima nadstreška, parkirišče pa je premajhno. Ko so na občini razmišljali, kako se lotiti obnove, so ob temeljitem pregledu ter geodetskem posnetku celotnega stanja ugotovili, da bo novogradnja bolj racionalna in smiselna odločitev.

Takole naj bi izgledala nova mrliška vežica.

Takole naj bi izgledala nova mrliška vežica.

Nov poslovilni objekt, ki bo velik 74,80 kvadratnih metrov tlorisne površine, bo stal na mestu starega, ki ga bodo najprej porušili. Objekt, v katerem bodo poslovilni prostor razmejen z ločno steno, čajna kuhinja, sanitarije (za moške, ženske in invalide) ter na koncu še skladišče, bo obsegal tudi 170 kvadratnih metrov veliko poslovilno ploščad z nadstreškom, da bo poslovilni obred lažji tudi v slabem vremenu. Projekt je na eni od občinskih sej predstavila Mateja Bogovič Zevnik iz Kostaka GIP Krško.

Občina si po besedah županje Bernardke Krnc želi urediti nov, primernejši poslovni objekt, ki bo omogočal dostojno slovo od pokojnih, obenem pa bodo pridobili tudi dodatne parkirne prostore, ki so sedaj velik problem. Zato je občina že odkupila potrebna zemljišča. V sklopu investicije je tako predvidena ureditev komunalne infrastrukture, obnova dostopa do objekta, izgradnja 33 parkirnih mest (od tega tri za invalide), na jugozahodnem robu parkirišča bo umeščen ekološki otok. Med parkiriščem in pokopališčem bodo poskrbeli za ustrezno ozelenitev, uredili pa bodo tudi obstoječi priključek na javno pot. Delno bodo sanirali še zid z vhodnim portalom. Po oceni projektanta bo investicija, ki jo bo občina financirala s proračunskim denarjem, stala okrog 219 tisoč evrov.

Kot pravi županja, je grobnih polj na pokopališču v Šmarjeti zaenkrat dovolj, ravno tako tudi na ostalih dveh pokopališčih: v Beli Cerkvi, kjer so pred leti dobili novo mrliško vežico in razširili pokopališče, in v Slapih. Tu s koncesionarjem pokopališke in pogrebne dejavnosti v šmarješki občini, to so od leta 2011 Pogrebne storitve Blatnik iz Hrastulj pri Škocjanu, vsa leta skrbijo in dobro vzdržujejo objekt, v zadnjem obdobju so ga prebelili, uredili klimo, del prostora so zasteklili.

Občina zdaj čaka na gradbeno dovoljenje za mrliško vežico v Šmarjeti, objavila pa je tudi že razpis za izvajalca del, da bodo dela lahko kar najhitreje stekla.

‹ nazaj

Galerija (6)

MRLISKA- 001
MRLISKA- 002
MRLISKA- 003
MRLISKA- 004
MRLISKA- 005
MRLISKA- 006

Komentarji (3)

8.2.2016OceniKosko 
Menda bo noter tudi internet, kafić in igralni avtomati!! Grozen napredek Šmarite!!
9.2.2016 1   (1)   (0)   Oceniarhitektura 
Kakovostna arhitektura, sodeč po slikovnem gradivu, to žal ne bo.
9.2.2016 1   (1)   (0)   OceniDodatna ideja 
Na tistem terasastem ravnem nadstrešku pa bi lahko postavili še balinišče...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava