gospodarstvo

Lansko poslovanje skupine TPV primerljivo s predlanskim

9.2.2016 | 12:05 | STA

Vladimir Bahč, preds. uprave TPV (Foto: B.D.G., arhiv DL

Vladimir Bahč, preds. uprave TPV (Foto: B.D.G., arhiv DL

Novo mesto - Skupina TPV, dobaviteljica avtomobilske industrije, ki skupaj zaposluje 1130 ljudi, je lani dosegla 127 milijonov evrov prihodka in s tem ostala na predlanski ravni. Enako velja za njen lanski poslovni dobiček v višini dva milijona evrov. V skupini za letos napovedujejo petodstotno rast prihodkov in hkratno rast dobička.

Iz TPV so za STA sporočili, da lanski dobiček skupine pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) znaša 7,7 milijona evrov, kar je tudi primerljivo s predlanskim izidom.

Dodali so, da so s celovitim in enotnim obvladovanjem lani preoblikovali portfelj finančnih virov skupine - tako po ceni, ročnosti kot tudi kreditodajalcih in vrstah zavarovanja. Lani so tudi dodatno znižali kreditno izpostavljenost pri bankah ter zagotovili finančne vire za vse svoje družbe.

Njihovo sodelovanje z bankami sicer temelji na dolgoročnem partnerstvu, celoviti ponudbi storitev in tudi izkazani podpori pri razvojnih projektih in naložbah skupine TPV, so opozorili.

Glede stanja na trgu so ocenili, da so razmere na njihovih ključnih trgih - v Evropi, Severni Ameriki, Južni Afriki in Aziji - stabilne, letos pa, razen južnoameriških in ruskega trga, pričakujejo nadaljnjo rast vseh glavnih svetovnih trgov.

Kot svoje glavne kupce so navedli večje sistemske dobavitelje na segmentih podvozij, karoserij in sedežnih sklopov. Med temi so proizvajalci vozil BMW, Daimler, Renault-Nissan in Volkswagen ter vodilni sistemski dobavitelji, Brose, Faurecia, Johnson Controls in drugi.

Za naložbe so lani namenili 3,75 milijona evrov, letos pa načrtujejo za 5,2 milijona evrov naložb. Poudarili so predvsem projekt v zvezi z novimi posli pri Daimlerju, ki bo, kot ocenjujejo, zaznamoval tekoče leto.

Ob koncu preteklega leta so imeli v skupini zaposlenih 1130 ljudi in v matičnem podjetju 910. Sicer pa so v skupini lani novo zaposlili nekaj manj kot 50 sodelavcev, v matični družbi pa skoraj 40. Večjega števila novih zaposlitev letos ne načrtujejo.

TPV je na svetovnem trgu delujoče podjetje, ki se v zadnjih letih vse bolj uveljavlja kot razvojni dobavitelj avtomobilske industrije. Skupino poleg novomeškega matičnega sestavljajo še hčerinska podjetja - TPV Avto, TPV Center, TPV Prikolice in TPV Šumadija.

V družbi skladno s svojimi strateškimi načrti in vizijo povezovanja inovativnih rešitev krepijo svoj tržni položaj kot razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji na področju karoserij, so še sporočili iz novomeške TPV.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava