dolenjska

Spodbuda učinkovitejši integraciji Romov

9.2.2016 | 19:15 | M. M., foto: DRPD Novo mesto

Spodbuda učinkovitejši integraciji Romov
Tina Cigler

Tina Cigler

Spodbuda učinkovitejši integraciji Romov

Novo mesto - Evropska zakonodaja in politike za boljšo zaščito pred rasizmom in diskriminacijo, ki so se razvile v zadnjih desetih letih, ter nacionalne strategije držav članic, ki naj bi Romom pomagale do boljših ekonomskih in socialnih razmer, žal še niso dale zadovoljivih rezultatov. Ta ugotovitev je bila osnova za projekt »Boj proti diskriminaciji Romov pri izobraževanju in zaposlovanju v Evropski uniji (PAL)«, s katerim želi 24 partnerjev iz devetih evropskih držav pospešiti vključevanje Romov po vsej Evropi, in sicer z razvojem celostnega pristopa k njihovemu izobraževanju in zaposlovanju. Med partnerji je tudi novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD), ki ima bogate izkušnje predvsem na področju vključevanja romskih otrok in mladine, ki so glavna ciljna skupina projekta.

Kot so še sporočili iz DRPD, se je projekt PAL, ki ga finančno podpira Evropska komisija, začel januarja letos in bo trajal dve leti. »V tem času bodo sodelujoče organizacije iz Belgije, Češke, Italije, Grčije, Slovenije, Romunije, Španije, Francije in Madžarske pripravile številne aktivnosti, ki jih bomo deležni tudi v Novem mestu. Končni rezultat projekta bo primerjalna analiza podatkov o integraciji Romov na področjih izobraževanja in zaposlovanja v posameznih državah EU, ki bo služila kot osnova za izdelavo priporočil na področju preventivnih politik ter kot izhodišče ustreznih usposabljanj – tako Romov kot tistih, ki z njimi delajo,« je dodala Tina Cigler iz DRPD. Med praktičnimi uporabnimi rezultati bosta tudi dva paketa orodij za podporo izobraževanju in zaposlovanju ter dve vseevropski kampanji »Ni prepozno« in »Zaposli me!«, ki bosta med Romi promovirali pomen izobrazbe (preprečevanje zgodnjega opuščanja šolanja, promocija možnosti nadaljevanja šolanja) in zaposlovanja (oblike samozaposlitve, socialno podjetništvo itd.).

Minuli konec tedna so se v belgijskem Hasseltu sestale vse sodelujoče organizacije in potrdile akcijski načrt, ki se s tem tednom že spreminja v konkretne aktivnosti, so še navedli v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava