gospodarstvo

Zadruge odkupijo 80 odst. vse pridelane hrane

10.2.2016 | 07:40 | B. Dušič Gornik

Z včerajšnjega zadružnega posveta v Novem mestu. (Foto: BDG)

Z včerajšnjega zadružnega posveta v Novem mestu. (Foto: BDG)

Novo mesto, Senovo - Včeraj je v prostorih Kmetijske zadruge Krka Novo mesto potekal regijski posvet za zadružnike Dolenjsko-belokranjske regije, ki so se ga udeležili člani upravnih in nadzornih odborov zadrug ter zaposleni v zadrugah. Pred tednom dni, 2. februarja, je bil podoben posvet tudi na Senovem, kjer so se zbrali predstavniki posavskih zadrug.

Na obeh regijskih srečanjih je Zadružna zveza Slovenije s pomočjo sodelavcev z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavila aktualna dogajanja na področju kmetijstva. Posebno pozornost je zbudila predstavitev načrtovanih javnih razpisov v okviru ukrepov Programa razvoja podeželja za obdobje 2014 - 2020, ki jih je v Novem mestu včeraj predstavila Tadeja Kvas Majer, generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo.

Tadeja Kvas Majer

Tadeja Kvas Majer

Anita Jakuš z Zadružne zveze je opisala načrtovane aktivnosti za promocijo po zakonu o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, v katero sta že vključila dva kmetijska sektorja - meso (perutnina in goveje meso, ne pa tudi prašičje meso) in mleko. To pomeni, da bodo že letos pridelovalci in odkupovalci (predelava) začeli zbirati prispevek za promocijo, in sicer vsak polovico.

Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je govoril o stalni temi - sodelovanju zadrug ter predstavil zadružno sodelovanje in dogovarjanje s trgovci, za katere je dejal, da so spremenili odnos do zadrug in da enostavno ne morejo mimo njih, saj zadruge v Sloveniji odkupijo 80 odst. vse slovenske pridelave hrane. Povedal je še, da je zadružna zveza zadovoljna, da so uspeli dokapitalizirati Deželno banko, da je Semenarna dobro poslovala, da so kupili Kmečki glas in da so v zakonu o javnem naročanju uspeli doseči, da najnižja cena ni glavno merilo za izbiro ponudnika.

Peter Vrisk in Jože Cajnar iz KZ Metlika

Peter Vrisk in Jože Cajnar iz KZ Metlika

Na srečanjih na Senovem in v Novem mestu so predstavili tudi poslovanje zadrug v obeh regijah. V Posavju jih deluje šest (VVZ Bizeljsko, Kmečka zadruga Brežice, Kmečka zadruga Krško, Kmečka zadruga Sevnica, KZ Kostanjevica in KZ Bohor), ki so v letu 2014 zaposlovale 177 ljudi in ustvarile preko 28,8 milijona evrov prihodkov. Posavske zadruge, ki združujejo 702 člana, so tega leta odkupile 1.196 ton govejega mesa, preko 12 milijonov litrov mleka, 1.382 ton žit, 167 ton prašičjega mesa in 1.000 ton grozdja.

Dolenjsko-belokranjske zadruge pa so samo tri (KZ Krka Novo mesto, KZ Metlika in KZ Trebnje), a imajo skupaj 1.150 članov in so v letu 2014 skupaj ustvarile 135 milijonov evrov prihodkov. Zadruge v tej regiji odkupijo petino od vsega zadružnega odkupa klavnega goveda, 11 odst. mleka, petino krompirja, več kot 43 odst. zelenjave in le poldrugi odstotek grozdja. 

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava