novice

Prve kazni zaradi davčnih blagajn

10.2.2016 | 11:00 | B. B.

Prve kazni zaradi davčnih blagajn

Ljubljana - V prvem tednu februarja so uslužbenci mobilnih oddelkov in inšpektorji finančne uprave opravili 742 postopkov nadzora izvajanja Zakona o davčnem potrjevanju računov. Odkrili so 55 nepravilnosti in izrekli prve globe.

Kot sporočajo s Fursa, so nadzore prednostno izvajali pri zavezancih, ki so jim v januarju 2016 izrekli opozorila in določila rok za vključitev v sistem davčnih blagajn. Nadzor je pokazal, da je velika večina zavezancev obveznosti izpolnila, pri manjšem deležu pa so še vedno ugotovili nepravilnosti.

Zaradi tehničnih težav je bilo v torek, 9. 2. 2016, od 23:45 za kakih 25 minut moteno potrjevanje in preverjanje računov. Nemoteno delovanje je bilo vzpostavljeno v sredo, 10. 2. 2016, po 00:09 uri.

Od skupno 55 ugotovljenih kršitev je bil v 28 primerih začet tudi prekrškovni postopek z namenom izreka globe. Od tega je bilo z izdajo plačilnih nalogov že zaključenih 8 postopkov, 20 postopkov pa je še v teku.

Z izdanimi plačilnimi nalogi je bilo skupno izrečeno za 19.000 evrov glob zavezancem ter za 5.200 evrov glob odgovornim osebam.

Najpogosteje ugotovljene in sankcionirane kršitve v prvem tednu februarja 201 6 so, da zavezanec ni izdal računa; da se poslani podatki ne ujemajo s podatki na izdanem računu; da izdani računi niso potrjeni; in  kršitve povezane z uporabo vezanih knjig računov.

Inšpektorji bodo v prihodnjih tednih še okrepil nadzorne aktivnosti, so še sporočili s Fursa.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava