dolenjska

Med Dobrotami Dolenjske 56 novih izdelkov

10.2.2016 | 12:10 | B. B.

Med Dobrotami Dolenjske 56 novih izdelkov
Med Dobrotami Dolenjske 56 novih izdelkov
Foto: Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline

Foto: Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline

Trebnje - Blagovno znamko Dobrote Dolenjske bo v prihodnje lahko nosilo 53 novih kulinaričnih izdelkov in pridelkov ter trije novi rokodelski izdelki. Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline je namreč včeraj pripravil drugo ocenjevanje za pridobitev pravice do uporabe kolektivne tržne znamke Dobrote Dolenjske. Skupaj bo lahko to blagovno znamko poslej uporabljalo že več kot 250 izdelkov.

Na ocenjevanju v prostorih Dobrot Dolenjske v Trebnjem je komisija pregledala 53 kulinaričnih in 3 rokodelska izdelke, certifikat pa so pridobili prav vsi. Med izdelki je bilo največ mesnin in marmelad, nekaj alkoholnih in brezalkoholnih pijač, ter mlečnih, pekovskih in drugih izdelkov. Strokovno komisijo so sestavljali prof. dr. Janez Bogataj, dr. Tanja Lešnik Štuhec in Franc Jezeršek, ki so največ pohval namenili  marmeladam, cvičkom in likerjem.

Za suhomesnate izdelke je komisija ugotovila, da imajo še velik potencial izboljšanja, predvsem na področju dimljenja, daljšega obdobja zorenja in soljenja. Posebej pa sta bili pohvaljeni obe pašteti z dodatki in nedimljeni klobasi.

Pri marmeladah je člane strokovne komisije posebej razveselila raznovrstnost in svežina sadnih okusov, še posebej pa so bile pohvaljene hruškova marmelada ter marmeladi iz aronije in iz kutin.

Med rokodelskimi izdelki je bil najbolj pozitiven izdelek glavnik v škatlici, vsem rokodelcem pa je strokovna komisija položila na srce, da ob oblikovanju izdelkov pomislijo tudi na dolenjsko kulturno dediščino in na racionalizacijo postopkov izdelave.

Na splošno so člani strokovne komisije povedali, da je bil pri oblikovanju in izdelavi izdelkov narejen velik korak, tako s strani organizatorja ocenjevanja, kot tudi vseh sodelujočih, saj je opazen trend izboljševanja kakovosti vseh, tako kulinaričnih, kot tudi rokodelskih izdelkov.

Naslednje ocenjevanje izdelkov za pridobitev pravice do uporabe blagovne znamke Dobrote Dolenjske bo v drugi polovici leta, zanjo pa se lahko potegujejo visokokakovostni, inovativni, a hkrati tudi tradicionalni izvirni produkti z visoko sporočilno vrednostjo, ki z lastnimi zgodbami in pomembnimi sporočili ter z lokalno dodano vrednostjo dvigujejo prepoznavnost Dolenjske, pojasnjujejo v Zavodu za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline.

‹ nazaj

Galerija (8)

Dobrote Dolenjske - Kulinarični izdelki
Dobrote Dolenjske - Marmelade in alkoholne pijače
Dobrote Dolenjske - Marmelade, brezalkoholne pijače in drugi izdelki
Dobrote Dolenjske - Mlečni in rokodelski izdelki
Dobrote Dolenjske - Ocenjevanje rokodelskih izdelkov
Dobrote Dolenjske - Pašteti, zaseki in  mesnine
Dobrote Dolenjske - Strokovna komisija
Dobrote Dolenjske - Suhe mesnine

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava