novice

Med vožnjo telefone uporablja tri četrtine voznikov

11.2.2016 | 15:45 | STA, J. A.

Ilustrativna fotografija (Foto: T..J.G., arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (Foto: T..J.G., arhiv DL)

Ljubljana - Po anketi agencije za varnost prometa telefone med vožnjo uporablja 75 odstotkov voznikov, od tega skoraj vsi za klice. Tretjina jih telefone med vožnjo uporablja tudi za pregledovanje socialnih omrežij, sedem odstotkov si jih zapisuje beležke. Vozniki se ne zavedajo, da je to primerljivo, kot če bi vozili alkoholizirani, so opozorili na agenciji.

Analizo uporabe mobilnih telefonov med vožnjo je javna agencija za varnost prometa izvedla v okviru nacionalne preventivne akcije, ki je potekala med 8. in 24. januarjem. Anketirali so tisoč polnoletnih državljanov, ki imajo vozniški izpit in redno vozijo, v povprečju imajo vozniško dovoljenje 24 let in vozijo približno dobro uro na dan, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Kot so ugotovili v anketi, tri četrtine voznikov telefone uporablja bodisi za klice oziroma pogovore bodisi za pisanje kratkih sporočil in pregled socialnih omrežij. Pogovori med vožnjo v povprečju trajajo pet minut, pisanje ali pregledovanje sporočil vzame tri minute, za pregled socialnih omrežij pa vozniki porabijo štiri minute. Pet odstotkov voznikov med vožnjo tudi brska po spletnih straneh, trije odstotki uporabljajo mobilne aplikacije, skoraj desetina pa jih telefon uporablja za poslušanje glasbe ali navigacijo.

Kot olajševalno okoliščino so anketiranci navedli, da se med pogovorom (77 odstotkov anketirancev), med pisanjem kratkih sporočil (59 odstotkov), vnašanjem opomnikov (33 odstotkov) ali pregledom socialnih omrežij in spleta (28 odstotkov) ustavijo na primernem mestu. Pri tem pa je bila interpretacija primernega mesta prepuščena anketiranim - torej lahko za primerno mesto razumejo tudi ustavitev pri rdeči luči, pred zapornicami, v prometnem zamašku, na parkiriščih ali postajališčih, so pojasnili v sporočilu.

Na agenciji rezultate ankete ocenjujejo kot zaskrbljujoče. Slovenski vozniki se po njihovih navedbah premalo zavedajo nevarnosti in tveganj, povezanih z uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. Ne zavedajo se, da je to primerljivo, kot če bi vozili z 0,8 promila alkohola v krvi. Ob tem so pojasnili še, da vozniki med pisanjem kratkih sporočil štirikrat manj gledajo na vozišče kot pri nemoteni vožnji.

Glede na visoko število anketirancev, ki med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, je zanimivo, da so vprašani med najbolj nevarne voznike prišteli prav voznike, ki med vožnjo uporabljajo telefone. Sledijo vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola in utrujeni vozniki, še navajajo v sporočilu. Več kot polovica voznikov je sicer jasno izrazila namero, da v prihodnje ne bo več uporabljala mobilnega telefona med vožnjo.

‹ nazaj

Komentarji (2)

11.2.2016Ocenineevedni 
Da je lahko še bolj narobe,je to,da so med temi vozniki tudi Avtobusarji vseh vrst,...! in v tem razmerju kar štima !
12.2.2016 1 (1) (0)OceniOpazovalec 
Neevedni se popolnoma strinjam s tabo, ker v skoraj vsak šofer oz. šoferka Mestnega prometa v NM ima telefon v roki, pa vozi pol avtobus ljudi...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava