posavje

Svetniki sprejeli proračuna

12.2.2016 | 10:00 | M. L.

Z včerajšnje seje (Foto: M. L.)

Z včerajšnje seje (Foto: M. L.)

Z včerajšnje seje (Foto: M. L.)

Z včerajšnje seje (Foto: M. L.)

Z včerajšnje seje (Foto: M. L.)

Z včerajšnje seje (Foto: M. L.)

Brežice - Brežiški občinski svetniki so sinoči sprejeli proračun za leto 2016, ki znaša dobrih 23 milijonov evrov, in za leto 2017, ki bo za približno milijon evrov višji.

Uvodoma je proračuna obrazložil vodja oddelka za finance in računovodstvo Aleksander Denžič.

Župan Ivan Molan je, ko je povzel načrt letošnjega proračunskega financiranja, dejal, da občina letos namenja 11 milijonov evrov za naložbe. Društvom občina denarja ne bo klestila, se bo pa zadolžila, vendar to zadolževanje za občino ni kritično.

Več svetnikov, med njimi Ferdo Pinterič in Igor Zorčič, je pred ločenima glasovanjema o obeh proračunih v dolgi razpravi med drugim menilo, da manjkajo trdnejša merila o delitvi denarja proračunskim porabnikom. Župan je merila potem pojasnil.

Že v začetku seje je Jožef Piltaver predlagal umik točk o proračunih z dnevnega reda, češ da je bilo gradivo o teh točkah za včerajšnjo razpravo nepopolno. Župan je menil, da bi nesprejetje upočasnilo izvajanje predvidenih naložb, zato je predlagal, naj Piltaverjevega predloga občinski svet ne sprejme, kar je svet tudi storil. Pred tem glasovanjem je Andrej Vizjak dejal, da Piltaver mogoče zato vztrajno predlaga umik točk o proračunu, ker nasprotuje nekaterim naložbam, mogoče proti prenovi osnovne šole Cerklje ob Krki. Piltaver se je v nadaljevanju seje opravičil za vztrajanje pri svojem predlogu za umik. Dejal je, da je ravnal dobronamerno in da ne nasprotuje naložbam. Zato so tudi dvomi o njegovi podpori naložbam brez podlage.

Andrej Vizjak pogreša, kot je dejal, državne razpise, preko katerih bi občina lahko pridobila evropski denar. Pomanjkanje razpisov je dokaz slabega dela vlade.

Igor Zorčič je v odzivu na Vizjakovo pripombo glede razpisov dejal, naj ne kaže s prstom samo na vlado, ampak da naj občina v zvezi z razpisi vpraša direktorja posavske regijske razvojne agencije.

Svetniki so med drugim sklepali o imenovanju članov sveta območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti in brežiške gimnazije, o cenah storitev vrtca in o občinskih podrobnih prostorskih načrtih ter se seznanili z županovim poročilom za obdobje po zadnji seji občinskega sveta, to je med 7. decembrom 2015 in 11. februarjem 2016.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava