kultura

Zapisi babice Mileve

12.2.2016 | 11:05 | J. S.

V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov so sinoči odprli razstavo Joškina Šilajana. (Foto: J. S.)

V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov so sinoči odprli razstavo Joškina Šilajana. (Foto: J. S.)

Maruša Stupica in Joškin Šiljan

Maruša Stupica in Joškin Šiljan

Na ogled so postavili 42 del tega srbskega umetnika.

Na ogled so postavili 42 del tega srbskega umetnika.

Trebnje - V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov so sinoči odprli razstavo srbskega umetnika Joškina Šiljana, ki so jo pripravili v sodelovanju z avtorjem ter Muzejem naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine. Avtorica razstave, ki bo na ogled do 22. maja, je Maruša Stupica, članica strokovnega sveta tukajšnje galerije.

Joškin Šiljan, sicer diplomirani gradbeni inženir, je začel slikati leta 1987 in učno dobo samoukega slikarja zaključil s prvo skupinsko razstavo v letu 1994, od leta 2000 pa je član ULUS – združenja likovnih umetnikov Srbije. Šiljan, dobitnik več nagrad in priznanj, je vodilni umetnik srbskega oudsider Art-a, nekonvencionalne, eksperimentalne smeri raziskovanja širokega polja predstavitvene umetnosti. Njegova dela tvorijo pomemben delež likovnega fonda t. i. marginalne umetnosti Muzeja naivne in marginalne umetnosti Jagodina, ene vodilnih ustanov te zvrsti v Evropi.

V trebanjski galeriji so na ogled postavili 42 del tega srbskega umetnika, razstavo pa so poimenovali Beleg/Zapisi babice Mileve. »Baba Milevini zapisi so nastali kot uvid moje komunikacije s pokojno babico Milevo, ki je bila resnično dober človek. Kot nemi stik dveh svetov – živih in mrtvih. Dragoceni kontakt miline, radosti, čiste univerzalne modrosti, kjer sem jaz samo sodelujoči, vršilec spomina svoji dragi babici,« pravi Joškin Šiljan.

Razstavljena dela so tako pravzaprav slika in zgodba, ki domišljiji obiskovalcev puščajo prosto pot. »Niti slike niti besedila ni treba razumeti, saj je razumevanje slike nekje čisto drugje,« pripoveduje avtorica razstave Maruša Stupica in dodaja, da gre za avtorja nove slikarske smeri marginalne umetnosti, za katere je značilno, da so se sprostili vseh spon. »To je rezultat njegovega neposrednega bruhanja umetnosti,« še pravi o tokratni razstavi.

Šiljan trebanjskemu občinstvu sicer ni neznan, saj se je pred leti udeležil Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov. »Vesel sem, da sem ponovno v Trebnjem,« je dejal ob sinočnjem odprtju razstave. Dogodek, ki ga je povezoval Luka Bregar, je z glasbenim programom obogatila Glasbena šola Trebnje – nastopili so Ana Hočevar in Ana Jurglič s flavto ter komorna skupina flavt, razstavo pa je odprl trebanjski župan Alojzij Kastelic.

‹ nazaj

Galerija (20)

Razstava Joskin Siljan 001
Razstava Joskin Siljan 002
Razstava Joskin Siljan 003
Razstava Joskin Siljan 004
Razstava Joskin Siljan 005
Razstava Joskin Siljan 006
Razstava Joskin Siljan 007
Razstava Joskin Siljan 008
Razstava Joskin Siljan 009
Razstava Joskin Siljan 010
Razstava Joskin Siljan 011
Razstava Joskin Siljan 012
Razstava Joskin Siljan 013
Razstava Joskin Siljan 014
Razstava Joskin Siljan 015
Razstava Joskin Siljan 016
Razstava Joskin Siljan 017
Razstava Joskin Siljan 018
Razstava Joskin Siljan 019
Razstava Joskin Siljan 020

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava