kultura

Begunci so posel, rasizem je v vsakemu od nas

12.2.2016 | 13:20

Andrej E. Skubic, Agata Tomažič in Gabriela Babnik v pisateljski rezidenci Založbe Goga. (Foto: I. Vidmar)

Andrej E. Skubic, Agata Tomažič in Gabriela Babnik v pisateljski rezidenci Založbe Goga. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - V novomeški pisateljski rezidenci sta sinoči pisatelja Andrej E. Skubic in Gabriela Babnik predstavila svoji zadnji deli, romana, ki obravnavata ta čas zelo aktualno temo - priseljence, begunce, rasne predsodke in zasebno iniciativo na področjih, kjer si jo ta trenutek še težko zamišljamo.

Andrej E. Skubic Igre brez meja razmišlja o presajanju teorije, da je zasebno podjetništvo na različnih področjih bolj učinkovito in cenejše kot delovanje javnih ustanov. Glavni junak zgodbe je Primož Kastelic, Gorenjec, ki se kot "gastarbajter" na Lampedusi kot zasebni podjetnik ukvarja s pobiranjem nesrečnih utopljenih beguncev s črne celine iz morja. Služi ne za naše sedanje dojemanje humanitarnega poslanstva sprevržen in nagnusen način, a Skubic Primoža ne prikazuje v taki oziroma zgolj taki luči. Primož je le posledica zgoraj omenjene teorije o vsemogočnosti zasebnega podjetništva, ki pa v sebi nosi tudi človečnost. Navidezno mrtva begunka na njegovem čolnu oživi in rodi otroka, Primož pa potem skuša na vse načine poskrbeti zanju. Ko se malemu vnamejo oči in ve, da zanj ne more dobiti zdravila, z zaspančki iz otrokov namaže svoje oči, da se mu vnamejo in zdravnik njemu predpiše zdravila, s katerim lahko pomaga malemu beguncu.

Babnikova v romanu Intimno govori o rasizmu, ki ga vede ali nevede v sebi nosi vsak od nas, saj se tega, kaj vse je rasizem, sploh ne zavedamo. Črnec Fadul, novinar iz Čada, ki je moral domovino zapustiti zaradi svojih kritičnih člankov, v Evropi, tudi pri nas, naleti na številne predsodke in rasizem. Šele v Evropi ugotovi, da je črnec, prej o tem ni nikoli razmišljal, da ga marsikdaj gledajo zgolj kot privesek svojega spolnega organa ... Babnikova v zgodbah Fadula in njegovega dekleta Janine, Amine, Tiborja in umetnici Deani govori tako o našem osebnem kot tudi institucionalnem rasizmu.

Pogovor z njima je vodila pisateljica in nekdanja kulturna novinarka Dela Agata Tomažič, ki je lani svoj knjižni prvenec Česar ne moreš povedati frizerki izdala prav pri novomeški založbi Goga, ki skrbi za novomeško pisateljsko rezidenco. 

I. V.

‹ nazaj

Komentarji (2)

12.2.2016 4 (4) (0)Oceniantirasist 
A se je ta gospoda kdaj vprašala, kako večina "drugače obarvanih" sredin ljudi, dejansko gleda na belce ?! A tam pa rasizma ni ? Motite se zelo, če tako mislite.
12.2.2016 2 (2) (0)OceniJan 
Bolj neumenega članka že dolgo nisem prebral. Pa ne krivim novinarja, pač poroča o dogodku, na katerem ji bil. Si pa sploh ne predstavljam, kako je moralo to v živo izgledati na tem "knjižnem" druženju. Moraš res imeti oprane možgane da to poslušaš.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava