novice

Certifikata tudi kočevski in sevniški koči

12.2.2016 | 12:55 | J. S.

Znaka, ki sta posebna dobrodošlica planincem in osebna izkaznica planinske koče. (Foto: Manca Čujež)

Znaka, ki sta posebna dobrodošlica planincem in osebna izkaznica planinske koče. (Foto: Manca Čujež)

Planinska zveza Slovenije (PZS) je na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu podelila nove certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča, s katerima se lahko skupno pohvali 40 slovenskih planinskih domov, ki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše. Med njimi sta tudi Koča pri Jelenovem studencu Planskega društva Kočevje in letos prvič Tončkov dom na Lisci.

Slovenska planinska društva sicer upravljajo 178 planinskih koč, zavetišč in bivakov, od tega 163 oskrbovanih planinskih koč, ki so večinoma v toplejših mesecih, številne pa tudi pozimi, gostoljubna postojanka planincev vseh generacij, a hkrati obremenitev za okolje. Cilj projekta Okolju prijazna planinska koča je zagotavljati do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje koč, projekta Družinam prijazna planinska koča pa privabiti na koče otroke in njihove starše ter poskrbeti, da se bodo dobro počutili in se radi vračali, pravijo na PZS. Oba certifikata je pred leti uvedla Planinska zveza Nemčije, naknadno so k akciji pristopile tudi planinske zveze Avstrije, Južne Tirolske in Slovenije.

Za pridobitev certifikata okolju prijazna planinska koča se planinski domovi dokažejo in zavežejo k skrbnemu in celostnemu ravnanju do občutljivega gorskega okolja. Ker v Sloveniji večina planinskih koč leži v nenaseljenem, naravno občutljivem območju ter tudi z namenom večjega obiska koč zaradi višjih in urejenih okoljskih standardov, je PZS z letom 2012 uvedla poseben certifikat za koče, ki s svojim celotnim delovanjem čim manj negativno vplivajo na okolje. Takšen certifikat v obliki listine in znaka z napisom Okolju prijazna planinska koča je jasno sporočilo obiskovalcem, da si planinsko društvo posredno prek oskrbnika oziroma upravljavca prizadeva, da bi bili vplivi koče na neokrnjeno naravo okoli nje in širše čim manj moteči.

Planinska zveza se je leto po uspešni spodbudi za okoljsko razbremenitev gorskega sveta začela intenzivneje posvečati vprašanju, kako na koče privabiti otroke in starše. Certifikat in znak z napisom Družinam prijazna planinska koča sporočata obiskovalcem, da se osebje v največji možni meri in nenehno trudi, da bi bivanje na koči bilo prijetno in nepozabno doživetje za najmlajše planince in njihove starše. Za pridobitev certifikata se ovrednotijo pripravljenost osebja koče, da sprejme družine z najmlajšimi gosti z vso pozornostjo in razumevanjem za njihove specifične potrebe; lega koče, da omogoča družinam sorazmerno lahek dostop; primerno urejene planinske poti in parkirišča na izhodiščih; primerna okolica koče za nemoteno aktivnost otrok in družine; posebnosti v okolici koče, ki so zanimive tudi za otroke, ter po možnosti lastni program na koči za družine.

Certifikat okolju prijazna planinska koča z veljavnostjo štirih let so na 5. konferenci o planinskem gospodarstvu konec januarja na sejmu Natour Alpe-Adria v Ljubljani prejeli Frischaufov dom na Okrešlju, Koča na Loki pod Raduho, Koča v Grohotu pod Raduho, Planinska koča na Ermanovcu in Tončkov dom na Lisci. S certifikatom družinam prijazna planinska koča se za dobo štirih let lahko na novo pohvali 16 planinskih domov: Dom na Smrekovcu, Dom planincev v Logarski dolini, Erjavčeva koča na Vršiču, Frischaufov dom na Okrešlju, Kocbekov dom na Korošici, Koča na Kopitniku, Koča na Loki pod Raduho, Koča na Naravskih ledinah, Mihelčičev dom na Govejku, Planinska koča na Ermanovcu, Planinski dom na Boču, Planinski dom na Brnici, Planinski dom na Kalu, Planinsko učno središče Bavšica, Tončkov dom na Lisci inZavetišče na Planini, so sporočili s PZS.

Celoten seznam vseh 40 planinskih koč, prejemnic certifikatov, je na voljo na spletni strani Planske zveze Slovenije.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava