dolenjska

V Trebnjem na Tednu cvička pričakujejo več tisoč obiskovalcev

12.2.2016 | 17:00 | J. S.

V Trebnjem so dopoldne predstavili 44. Teden cvička, ki ga bodo gostili od 6. do 8. maja. (Foto: J. S.)

V Trebnjem so dopoldne predstavili 44. Teden cvička, ki ga bodo gostili od 6. do 8. maja. (Foto: J. S.)

V Trebnjem na Tednu cvička pričakujejo več tisoč obiskovalcev
V Trebnjem na Tednu cvička pričakujejo več tisoč obiskovalcev

Trebnje - V Trebnjem so dopoldne predstavili letošnji 44. Teden cvička, ki ga bodo v mestu v objemu Temenice gostili od 6. do 8. maja. Za to osrednjo vinogradniško prireditev na Dolenjskem, ki jo pripravljajo pod okriljem Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, bodo letos poskrbela vinogradniška društva iz trebanjske občine, in sicer Vinogradniško-turistično društvo Čatež pod Zaplazom ter vinogradniški društvi Trebnje in »Lisec« Dobrnič.

»Teden cvička si vedno išče dobrodošlo mesto in v Trebnjem smo dobrodošli,« pravi predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše. Trebanjska občina bo namreč na podlagi sklepa občinskega sveta za organizacijo prireditve namenila 35.000 evrov. »Upam, da bo imelo Trebnje vsaj 10-kratno povrnjen vložek, hkrati pa je to tudi sporočilo, da se vinogradništvo splača,« še meni Jakše. »To je vložek v našo prepoznavnost, v naš turizem in turistom imamo kaj ponuditi,« pa pravi trebanjski župan Alojzij Kastelic.

Podobno kot doslej bo osrednjo, tridnevno prireditev, ki jo bodo pripravili v središču Trebnjega, sestavljalo več dogodkov. »Med vsakoletnimi vrhunci Tedna cvička so prav gotovo petkova društvena povorka ter v večernem delu razglasitev kralja cvička in ambasadorja cvička. V soboto, ki je vrhunec te tridnevne prireditve, velja omeniti izbor 18. cvičkove princese, obiskale nas bodo tudi vinske kraljice iz vse Slovenije skupaj z novo vinsko kraljico. V nedeljo pa se bodo predstavile vinogradniške glasbene skupine, pripravljamo tudi podelitev priznanj z letošnjega ocenjevanja,« napoveduje podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak. Za zabavo bo v petek skrbel Ansambel Pogum, v soboto Modrijani in v nedeljo Zidaniški kvintet.

Prireditelji ob lepem vremenu v treh dneh prireditve pričakujejo najmanj sedem tisoč obiskovalcev, napoveduje predsednik Društva vinogradnikov Trebnje Božidar Bartolj. Osrednji prireditveni prostor pred občinsko stavbo bo sicer pokrit, še pojasnjuje Bartolj, ob parku in ob občinski stavbi bodo namestili dodatne mize, zagotovili bodo tudi prostor za mobilne vinogradniške hrame, v katerih bodo vinogradniška društva predstavljala nagrajena vina. Petkovo povorko bodo začeli za trebanjskim domom starejših občanov, ko se bo predvidoma več kot tisoč vinogradnikov in vinogradnic vseh 32 vinogradniških društev podalo do osrednjega prizorišča.

V sklopu Tedna cvička tudi letos pripravljajo tradicionalno ocenjevanje vin, ki bo v začetku aprila na Čatežu. Predsednik ocenjevalne komisije bo Samo Hudoklin in kot pravi Jurak, letos glede na dobro letino pričakujejo več kot tisoč vzorcev. Podobno kot doslej Zveza društev vinogradnikov Dolenjske pripravlja tudi strokovno monografijo, v kateri bodo predstavljeni rezultati ocenjevanja, ob tem želijo predstaviti še vsa društva in vsebino obogatiti z različnimi strokovnimi temami.

V sklopu spremljevalnega programa 44. Tedna cvička tudi letos, že petič zapovrstjo, pripravljajo Pohod po Slakovi poti, ki bo v soboto, 7. maja. Pohodniki in pohodnice se bodo zbrali pri novomeškem Centru biotehnike in turizma na Bajnofu in se ob 9. uri podali na Trško goro, kjer bo ob spomeniku Lojzetu Slaku pri cerkvi ob 14. uri kulturni program. Kot napoveduje predsednik Vinogradniškega društva Trška gora Jože Bašelj, bo ob 14. uri v Centru biotehnike in turizma še revija harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije. Sicer pa bodo letos v Trebnjem drugič zapovrstjo 22. aprila gostili tudi srečanje pevskih skupin vinogradnikov.

‹ nazaj

Galerija (11)

Novinarska Teden cviÄŤka 001
Novinarska Teden cviÄŤka 002
Župan občine Trebnje Alojzij Kastelic
Podpredsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak
Predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Matjaž Jakše
Novinarska Teden cviÄŤka 006
Novinarska Teden cviÄŤka 007
Predsednik Društva vinogradnikov Trebnje Božidar Bartolj
Predsednica Društva vinogradnikov "Lisec" Dobrnič Anica Maraž
Predsednik Vinogradniškega društva Trška gora Jože Bašelj
Novinarska Teden cviÄŤka 011

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava