novice

Valentinovo v Sloveniji tudi v znamenju lectovih src

14.2.2016 | 10:30 | STA

Foto: arhiv lokalno.si

Foto: arhiv lokalno.si

Praznovanje valentinovega kot dneva zaljubljencev se je v Sloveniji v četrt stoletja, čeprav ga prej nismo poznali v taki obliki, ustalilo. Nanj se pripravijo cvetličarne, trgovci z dišavami in gostinci. Na Kranjskem je fant v preteklosti ob različnih priložnostih izrazil ljubezen dekletu z medenim srcem. Na to bodo danes opozorili v Radovljici.

Slaščičarji so iz leta v leto bolj iznajdljivi pri svojih idejah, kako zaljubljence na god sv. Valentina, 14. februar, zapeljati s čim bolj romantično sladico. Izbira sega od čokoladnih srčkov in cimetovih polžkov z mandlji in vaniljo do valentinovih tort.

Toda po navajanju etnologov je bilo na Kranjskem v preteklosti srce iz medenega testa tisto, ki je bilo značilen dar fanta dekletu ob različnih priložnostih. Na škofjeloškem območju so okrasno pecivo iz medenega testa, oblikovano ročno ali z odtiskovanjem v lesene modele, poimenovali mali kruhek, v Dražgošah pa dražgoški kruhek. Po celotnem slovenskem območju je srce iz medenega testa, okrašeno z barvnim sladkorjem, znano kot lectovo srce.

Na lect in lectova srca so širšo javnost te dni spomnili v lectarski delavnici v Radovljici, ki v letošnjem letu obeležuje 250 let. Celoletno praznovanje visoke obletnice bodo uradno začeli danes.

Izdelovanje lecta traja vsaj dva tedna, so povedali za STA. Zagotavljajo, da ostajajo zvesti tradicionalnemu načinu priprave. Opozarjajo pa, da nikoli ni mogoče predvideti vseh okoliščin. "Celo luna vpliva na to, kako veliki bodo srčki," so poudarili.

Lect s površinskim okrasjem iz barvanega sladkorja, škroba in želatine se je sicer pojavil v bidermajerskem času, torej v prvi polovici 19. stoletja. Kupovali pa so ga na sejmih.

V poznem srednjem veku je lect poznala zlasti družbena elita, v novem veku pa je predstavljal izdelek mestne obrti s trojno dejavnostjo, ki je vključevala medičarstvo, svečarstvo in lectarstvo.

Prve povezave godu sv. Valentina z romantično ljubeznijo segajo v Anglijo in Francijo 14. stoletja, kjer je bil 14. februar po izročilu dan, ko se ptice parijo. Takšno ljudsko verovanje je omenjal tudi oče angleške literature Geoffrey Chaucer v pesmi Ptičji parlament iz konca 14. stoletja. Britanska knjižnica naj bi iz tega časa hranila tudi voščilo za valentinovo.

Angleški izseljenci so izročilo valentinovega prinesli v Ameriko v 19. stoletju. V Združenih državah so prve voščilnice za valentinovo, ki so bile okrašene s čipko, začeli prodajati sredi 19. stoletja.

Sv. Valentin je zaradi svojega imena, ki izhaja iz latinske besede valens ter pomeni zdrav in močan, priprošnjik zoper telesne slabosti in kužne bolezni. Zaradi rimske legende, po kateri je vrnil vid slepi deklici, je postal zavetnik za oči. Zaradi legende, po kateri je ozdravil otroka s padavico, so se mu priporočali bolniki z epilepsijo.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava