novice

Po Avstriji tudi Slovenija zaostruje kriterije za vstop

14.2.2016 | 22:05

Foto: J. A., arhiv DL

Foto: J. A., arhiv DL

Ljubljana - Avstrijski varnostni organi so Ljubljano obvestili, da zaostrujejo kriterije vstopa v njihovo državo v smislu doslednega ugotavljanja okoliščin vstopa oseb v migrantskem toku. Posledično kriterije zaostruje tudi Slovenija, o čemer je država že obvestila Hrvaško, so danes sporočili z notranjega ministrstva.

Avstrija se je odločila za izločanje tistih, ki jih prepozna zgolj kot ekonomske migrante oziroma ki izkoriščajo migracijski tok, da bi prišli do ciljnih držav zaradi različnih interesov, kot so na primer študij, zaposlitev, prihod k svojcem in podobno. Torej zgolj izjava, da želijo zaprositi za mednarodno zaščito v Avstriji ali Nemčiji, ne zadošča za vstop v državo, so na notranjem ministrstvu zapisali v sporočilu za javnost.

Sprememba politike je rezultat velikega pritiska in velikega števila migrantov ter prosilcev za mednarodno zaščito, hkrati pa je število migrantov, ki lahko nadaljujejo pot v druge evropske države, bistveno manjše. Zato je Avstrija prisiljena predlagati dosledno izvajanje kriterijev za vstop migrantov v njihovo državo.

"O novo nastali okoliščini smo nemudoma obvestili Hrvaško, saj posledično na podoben način tudi mi zaostrujemo kriterije za vstop migrantov v Slovenijo," so dodali. Hrvaška je obvestilo sprejela in ga prenesla tudi ostalima dvema državama na t. i. zahodnobalkanski poti - Srbiji in Makedoniji.

Slovenija se bo o morebitnih dodatnih spremembah še naprej dogovarjala z državami na migracijski poti. "S sprotnim ocenjevanjem razmer in ukrepanjem ter zlasti intenzivnim usklajevanjem zagotavljamo, da so razmere v celoti pod nadzorom," so pojasnili.

Kot so še dodali, bodo tudi v naslednjih dneh v stalnem stiku s predstavniki Avstrije ter drugih držav, s katerimi bodo poskušali sprejemati usklajene ukrepe za obvladovanje migracijskega toka in njegovo uravnavanje.

Sicer pa sodelovanje z Avstrijo na notranjem ministrstvu opisujejo kot "posebej intenzivno". Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je tako v zadnjih dneh v še posebej intenzivnih stikih z avstrijsko notranjo ministrico Johanno Mikl-Leitner. Policiji obeh držav se dnevno usklajujeta na operativni ravni in redno obveščata o vseh spremembah glede sprejema migrantov.

Danes do 18. ure vstopilo 1833 beguncev

V Slovenijo je sicer danes do 18. ure vstopilo 1833 beguncev, letos skupaj 90.581. Danes jo je zapustilo 1698 beguncev, letos pa skupno 89.357. V šotorišču Šentilj jih je bilo ob 18. uri 14, v Centru za tujce v Postojni pa 193. V sprejemnem centru v Dobovi je bilo takrat 944 prebežnikov, so sporočili z Generalne policijske uprave.

Od 16. oktobra lani je v državo vstopilo 469.185 beguncev, od 20. oktobra pa jo je zapustilo 455.147.

STA, M. M.

‹ nazaj

Komentarji (1)

15.2.2016Oceniah 
Ne vem zakaj mora Avstrija dajati tempo.Zakaj naši ne zaostrijo

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava