Vnovič vznemirljivi spev orglic

28.2.2016 | 12:30

Zadnja februarska sobota je bila vnovič v znamenju orglic. (Foto: J. S.)

Zadnja februarska sobota je bila vnovič v znamenju orglic. (Foto: J. S.)

Idejni oče festivala Stane Peček

Idejni oče festivala Stane Peček

Vnovič vznemirljivi spev orglic

Mokronog, Mirna - Zadnja sobota v februarju je bila tradicionalno v znamenju orglic. V Mokronogu in na Mirni so namreč gostili že 17. mednarodni festival ustnih harmonik, poimenovan »Ah, te orglice«, ki sta ga pripravila trebanjska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in KUD Emil Adamič Mokronog s finančno pomočjo občine Mokronog-Trebelno.

Organizatorje je letos prijetno presenetil izreden odziv na razpis, saj se je prijavilo kar 25 solistov in 14 skupin, večina iz Slovenije, ena skupina iz Avstrije, kar 11 nastopov pa je bilo hrvaških. Časovne in prostorske zadrege so rešili tako, da so časovno omejili nastope, festivalsko dogajanje pa razpolovili na dve lokaciji – popoldansko revijo v kulturni dom na Mirni, večerno pa so obdržali v Mokronogu.

Na Mirni je nastope ocenjevala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Tatjana Mihelčič Gregorič, Miro Dizdar, Sandi Ravbar in Igor Švara. Na osrednji večerni reviji – letos jo je posnela tudi nacionalna televizija – so nastopili še povabljeni gostje, obiskovalci pa so ponovno lahko uživali v bogatem glasbenem razponu tega svojevrstnega glasbila, saj so se lahko prepustili različnim glasbenim zvrstem – od klasike in ljudske pesmi pa do jazza in bluesa. Revijo, ki jo je povezovala Petra Krnc, so zaključili znameniti Čarli Novak in Čarlijevi angeli z Mirom Božičem.

»Po moji oceni smo prišli do stopnje, ko je treba pripraviti konkretne pogoje za vstop harmonike v glasbeno šolo,« je na sinočnji večerni reviji dejal idejni oče festivala Stane Peček. »Ustna harmonika, tudi s pomočjo našega festivala, leze iz pozabe, v katero je bila odrinjena s hitrim napredovanjem elektronske glasbene ponudbe in novim načinom življenja, ter je tudi na našem festivalu dokazala, da je v rokah mojstra enakovredna uveljavljenim glasbilom v simfoničnem ali kakem drugem orkestru,« je med drugim poudaril. Dolgo pričakovani učbenik je namreč pripravljen, zato s poučevanjem tega glasbila v glasbenih šolah ne gre več odlašati, kar je sicer eden od ciljev tega mokronoškega festivala.

V okviru programa so že dopoldne v prostorih krajevne knjižnice Mokronog pripravili tudi glasbeno delavnico, ki so jo vodili člani Koncertnega ansambla ustnih harmonik Sorarmonica, prof. Vladimir Horvat, sicer umetniški vodja festivala, pa je predstavil tudi prvi slovenski učbenik za ustno harmoniko, ki bo izšel pri JSKD. »To, kar bo izšlo, je pripravljeno na osnovi tega, kar že 20 let delamo, vendar v razširjeni obliki,« je napovedal Hrovat, avtor učbenika. Do zdaj so imeli namreč ukaželjni na voljo le priročnik istega avtorja in dva zvezka priročnika Marjana in Urše Urbanije.

»Imamo pravzaprav vse parametre, s katerimi bi prepričali stroko, da je tudi ustna harmonika glasbilo, enakovredno vsem drugim glasbilom, da je slab lahko samo orgličar, ki igra, glasbilo pa je zmožno vsega,« je ob tej priložnosti še dejal Peček. In zagotovo bodo orgličarji tudi prihodnje leto, ko bo festival postal polnoleten, dokazali, da je iz tega, sicer ljudskega glasbila, moč pričarati vsakovrstne glasbene poslastice.

J. S.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava