dolenjska

Zmagovalna rešitev za prenovo mestnega jedra

12.3.2016 | 13:15 | J. S., foto: MONM

Zmagovalna rešitev za prenovo mestnega jedra
Zmagovalna rešitev za prenovo mestnega jedra
Zmagovalna rešitev za prenovo mestnega jedra

Novo mesto - Ocenjevalna komisija je včeraj zaključila javni dvostopenjski natečaj in izbrala zmagovalno rešitev za prenovo mestnega jedra Novega mesta. Prvo nagrado je osvojila skupina ATELIERarhitekti, ki jo sestavljajo prof. Jurij Kobe, Nataša Blažko, Maja Kovačič, Tanja Paulin, Peter Plantan in Urša Podlipnik.

Mestna občina Novo mesto med prednostne razvojne usmeritve uvršča oživitev mestnega jedra, o čemer priča občutno povečanje števila kulturnih in zabavnih dogodkov na Glavnem trgu in v njegovi okolici. S to tematiko je neločljivo povezana tudi ureditev mestnega jedra. Dvostopenjski javni arhitekturni natečaj je prvi vidnejši korak k uresničitvi zastavljenih ciljev, so sporočili z novomeške občine.

Prenova zajema območje Glavnega trga, Rozmanove ulice do garažne hiše Novi trg, Kastelčeve ulice, Linhartove ulice, spodnjega dela Prešernovega trga med Kastelčevo ulico in Rozmanovo ulico ter kandijskega križišča. Pet najboljših rešitev bo občina denarno nagradila, in sicer 1. nagrada znaša 4.200 evrov, 2. nagrada 3.800 evrov in 3. nagrada 3.000 evrov. Podeljeni bosta tudi dve priznanji po 2.000 evrov. S prvimi aktivnostmi za izvedbo prenove bi Mestna občina Novo mesto lahko začela v drugi polovici letošnjega leta.

Vse rešitve, ki so prispele na natečaj, si bo možno ogledati na otvoritvi javne razstave v Kulturnem centru Janeza Trdine, 17. marca, ob 18. uri. Ogled razstave bo nato možen vsak delovni dan od 10. do 12. ure, ob sredah tudi od 16. ure do 19.30 ter eno uro pred prireditvami, vključno do 1. aprila letos.

Mestna občina Novo mesto je natečaj skupaj z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije razpisala oktobra 2015. Ob koncu januarja 2016 je ocenjevalna komisija iz 17 prispelih rešitev na prvi stopnji izbrala pet najboljših in njihove predlagatelje povabila v drugo stopnjo. Ta je zahtevala podrobnejšo arhitekturno in likovno obdelavo idej, s poudarkom na oblikovanju tlakovanja, urbane opreme, javnih spomenikov, stalnih in začasnih prireditvenih prostorov ter načrtovanju komunalne opreme, so še sporočili.

Ocenjevalno komisijo so sicer sestavljali:

Predsednik ocenjevalne komisije:
doc.dr. Tomaž SLAK, univ.dipl.inž.arh.

Namestnik predsednika ocenjevalne komisije:
prof. Janez KOŽELJ, univ.dipl.inž.arh.

Člani:
Gregor MACEDONI, župan MONM
Izidor JERALA, univ.dipl.inž.kraj.arh.
Marjan ZUPANC, univ.dipl.inž.arh.

Namestnici članov:
Melita MUREN, univ.dipl.inž.arh.
Jana KOCBEK, univ.dipl.inž.arh.

‹ nazaj

Komentarji (79)

12.3.2016 3 (17) (14)Oceniiva 
Ideja je "super"! Ljudje se bodo pripeljali do Kandije, tam parkirali plačali parkirnino in šli v mestni center nabirat regrat. Idealno bo tudi za sprehajanje psov. Trgovin, gostiln in ostalih storitev seveda ne rabimo saj jih je že drugje dovolj. Mestno jedro bo živelo od bogatih turistov, ki bodo nočili v Situli. Ustvarjena bodo številna delovna mesta postreščkov, ki bodo številnim bogatim turistom nosili prtljago iz Kandije ali Novega trga v Situlo. Na glavnem trgu pa bodo vsak dan na davkoplačevalske stroške pele barske plesalke iz Srbije.
12.3.2016 1 (1) (0)OceniAdam 
Ne skrbi, na Cikavi bo še vse po starem.
12.3.2016–3 (3) (6)Ocenineevedni 
Po slikah ni nič posebnega,pričakujem,da bojo dobro plačani in nagrajeni še povrh!!!
12.3.2016 3 (3) (0)Ocenismuk 
Brez otroškega živ-žava ni življenja v mestnem jedru. Ljudje, ki zapolnijo prostor mu dajejo tudo življenje. Haug!
12.3.2016 2 (8) (6)OceniMatej 
Nekateri še vedno razmišljajo, da se dodana vrednost ustvarja s sprehajanjem.
12.3.2016 1 (3) (2)Oceniadam 
Zelo dolgočasna, neuporabna, brezvezna in nekoristna rešitev za prenovo mestnega jedra. Povrhu vsega pa še nagrada tem arhitektom? Morda kuverte v igri?
12.3.2016 2 (3) (1)OceniJan 
Mnogo premalo dreves. To bo razbeljen beton za znoret poleti.
12.3.2016—   (1) (1)OceniJan 
Je pa precej lepši izgled v kandijskem križišču, sploh pa tisti del nasproti Slona.
12.3.2016—   (1) (1)Ocenit.Erjavec 
eppur se muove....meni je pa všeč. Kaj je pa s projektom Tržnica?
12.3.2016 1 (7) (6)Ocenibobo 
Zelo lepo. Pohvale za super idejo. Upam, da se končno kaj premakne.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava