dolenjska

FOTO: Častni občan je postal Janez Mejač

16.3.2016 | 11:00 | B. B.

Janez Mejač s Pahorjem in Mavrom. (Foto: Lapego)

Janez Mejač s Pahorjem in Mavrom. (Foto: Lapego)

Slavnostni govornik (Foto: Lapego)

Slavnostni govornik (Foto: Lapego)

Priznanje občine Gabrijeli Cedilnik ... (Foto: Lapego)

Priznanje občine Gabrijeli Cedilnik ... (Foto: Lapego)

in Mariji Koračin (Foto: Lapego)

in Mariji Koračin (Foto: Lapego)

Listino občine je prevzel direktor SEP Edmund Pal. (Foto: Lapego)

Listino občine je prevzel direktor SEP Edmund Pal. (Foto: Lapego)

Mokronog - V ponedeljek, 14. marca, je minilo 10 let odkar je začel veljati zakon, s katerim je bila ustanovljena občina Mokronog-Trebelno. Ta dan je tudi občinski praznik, ki ga je s svojo prisotnostjo na sinočnji svečani akademiji in podelitvi občinskih priznanja počastil tudi predsednik države Borut Pahor.

Naziv častnega občana je na prireditvi prejel Janez Mejač, in sicer za svoj izjemno obsežen, kakovosten in raznolik prispevek na področju slovenske baletne umetnosti, tako profesionalne kot tudi ljubiteljske, ter za neizbrisen in pomemben pečat k prepoznavnosti Mokronoga kot kraja, iz katerega izhaja in s katerim je vse življenje močno povezan. S svojim delovanjem v Sloveniji in tujini je vidno prispeval ne samo k prepoznavnosti lokalnega prostora, ampak tudi k prepoznavnosti celotne države.

»Priznanje občine Mokronog-Trebelno mi je v veliko čast, kajti tukaj sem začel in mogoče bom tukaj tudi končal. V Ljubljani, v drugih državah, po drugih mestih, kjer sem plesal, je bilo pestro. Vračam pa se seveda zelo rad nazaj v Mokronog, kjer so še vedno moje korenine,« je povedal Mejač, ki bo letos praznoval tudi visoki življenjski jubilej.

Priznanji Cedilnikovi in Koračinovi

Priznanji občine sta prejeli Gabrijela Cedilnik za požrtvovalno in predano delo v Ženskem pevskem zboru DPŽ Tavžentroža ter za prispevek k razvoju in povezovanju tako pevske kot društvenih dejavnosti v občini; ter Marija Koračin za izjemen prispevek na področju društvenih dejavnosti v občini, posebej za vpetost v prostovoljske organizacije, za delo v Rdečem križu in pri soorganizaciji odmevnih množičnih prireditev.

Listina družbi SEP

Župan Anton Maver je podelil tudi listino Občine Mokronog-Trebelno, in sicer kolektivu podjetja SEP d.o.o. Mokronog za nenehno rast in razvoj podjetja in s tem za zagotavljanje delovnih mest znotraj lokalnega prostora. V imenu podjetja je priznanje prevzel direktor Edmund Pal.

Pahor o enotnosti

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bil slavnostni govornik na prireditvi. Najprej je čestital županu in občanom ob prazniku ter spričo 25-letnice slovenske države ob koncu govora podaril tudi slovensko zastavo. Izpostavil je pomen občin in obstoječega sistema lokalne samouprave za razvoj Slovenije, glede bližajoče se obletnice samostojne Slovenije pa je poudaril, da moramo za doseganje skupnega dobrega preseči razlike in biti enotni, da bomo lahko zagotovili lepo in varno prihodnost našim otrokom in vnukom.

Maver o razvoju

Zbrane je nagovoril tudi župan Anton Maver. Poudaril je, da so s posluhom za malega človeka, z dobrim načrtovanjem celostnega razvoja občine in s sodelovanje v dobrih devetih letih, kolikor imajo spet svojo občino, uresničili marsikatero željo. »Odgovorni v občini po svojih najboljših močeh ustvarjamo razmere za uspešen razvoj in napredek našega prostora, kar pa je možno le z zavzetostjo in slogo članov občinskega sveta ter učinkovitostjo in strokovnostjo občinske uprave. Občine potrebujemo za uspešno delovanje le razbremenitev na nekaterih postavkah, lažji dostop do posameznih ministrstev in državnih uradnikov ter predvsem njihov hitrejši in konkretnejši odziv,« je povedal.

Na obisku doma

V mozaik včerajšnje prireditve, ki jo je povezovala Petra Krnc, je glasbeni kamenček dodala Glasbena šola Trebnje, zapele so pevke DPŽ Tavžentroža pod vodstvom Gabrijele Cedilnik, ob koncu pa so odprli še razstavo Na obisku doma s fotografskimi utrinki iz leta 1951, ko so se raziskovalci odpravili na teren in posneli vsakdanje življenje ljudi - popisovali so življenje, bivališča in gospodarska poslopja ter vire in načine preživljanja. Z raziskave v Mokronogu in okolici hranijo v Slovenskem etnografskem muzeju 33 zvezkov terenskih zapiskov, 329 fotografskih posnetkov in 116 risb ter več kot 30 predmetov. Delček jih je v sklopu včeraj odprte razstave v času uradnih ur občine in med prireditvami še en mesec na ogled v avli Upravno-kulturnega središča Mokronog.

Zvočni zapisi

Janez Mejač o prejetem nazivu častni občan Občine Mokronog-Trebelno

Župan Anton Maver ob drugem občinskem prazniku

‹ nazaj

Galerija (17)

Edmund Pal, direktor podjetja SEP, listina zupana
Jernej Zagar
Alja Suljic
Gabrijela Cedilnik, priznanje
 Godalni orkester GS Trebnje
Janez Mejac, castni obcan
Manca Penca Kocjan
Marija Koracin, priznanje
Petra Krnc
Predsednik predal zastavo zupanu
Predsednik RS Borut Pahor
Prejemniki priznanj z zupanom in predsednikom
OMT praznik 2016 - razstava Na obisku doma
OMT praznik 2016 - razstavo Na obisku doma sta simbolno odprli direktorica SEM mag Tanja Rezenbergar in Alojzija Jerman iz Gorenje vasi
ZPZ DPZ Tavzentroza
zupan Anton Maver
 praznik 2016

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava