dolenjska

Na strokovnem srečanju o sladkorni bolezni tudi telovadili

8.4.2016 | 18:30 | M. M., foto: Fakulteta za zdravstvene vede

Na strokovnem srečanju o sladkorni bolezni tudi telovadili
Na strokovnem srečanju o sladkorni bolezni tudi telovadili
Na strokovnem srečanju o sladkorni bolezni tudi telovadili

Novo mesto - Novomeška Fakulteta za zdravstvene vede je skupaj z drugimi na včerajšnji svetovni dan zdravja v Visokošolskem središču Novo mesto priredila strokovno srečanje na temo sladkorne bolezni. Kot je sporočila Andreja Draginc z omenjene fakultete, so ob tem na različnih lokacijah po mestu postavili informativne stojnice, in sicer v avli Visokošolskega središča, v Splošni bolnišnici Novo mesto, v Zdravstvenem domu Novo mesto, v nakupovalnem centru Qlandia, na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm in v Gostišču na trgu, kjer so študenti osveščali mimoidoče o prehrani sladkornih bolnikov, pomenu gibanja in samopregledovanju nog, prikazali so tudi aplikacijo inzulina, merili so krvni pritisk in delili zloženke, ki so jih sami naredili.

Dogodek so organizirali Andreja Draginc iz Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto, dr. Doroteja Kuhar in Brigita Zupančič Tisovec iz Nacionalnega inštituta za Javno zdravje OE Novo mesto, prim. Milivoj Piletič iz Splošne bolnišnice Novo mesto, Mojca Šenica iz Zdravstvenega doma Novo mesto in dr. Jože Podgoršek iz Visoke šole za upravljanje podeželja GRM Novo mesto.

Tema letošnjega svetovnega dneva zdravja je bila sladkorna bolezen, ki je eden najbolj perečih globalnih zdravstvenih problemov, so še opozorili organizatorji. Razširjenost sladkorne bolezni v svetu se hitro povečuje. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) ocenjuje, da bo do leta 2030 sladkorna bolezen sedmi glavni vzrok za smrt na svetu. Vse pogosteje se pojavlja tudi v Sloveniji.

Dr. Doroteja Kuhar je poudarila, da se je »od leta 2010 do 2014 povečalo število bolnikov za 12,5 odstotka«. Hitreje narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je v večini primerov povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu. »Še bolj zaskrbljujoče je, da se trend naraščanja sladkorne bolezni tipa 2 kaže tudi pri otrocih in mladostnikih v povezavi s povečanjem telesne teže in pomanjkanjem gibanja,« je še dodala Kuharjeva. Kljub zdravemu življenjskemu slogu pa oseba lahko zboli za sladkorno boleznijo tipa 2. Zato je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje bolezni in njeno takojšnje zdravljenje, saj jo lahko le na ta način uspešno obvladujemo.

Globalna cilja SZO ob letošnjem svetovnem dnevu zdravja sta bila povečati ozaveščenost o porastu sladkorne bolezni in spodbuditi aktivnosti za obvladovanje sladkorne bolezni na ravni posameznika, lokalne skupnosti in celotne družbe. Pozornost je bila namenjena tudi destigmatizaciji sladkorne bolezni, saj je v Sloveniji zelo razširjeno mišljenje, da sladkorno bolezen dobiš le zato, ker preveč ješ in se premalo gibaš. Organizatorji srečanja so želeli ob tej priložnosti promovirati zdrav in aktiven življenjski slog, ukrepe za preprečevanje in obvladovanje sladkorne bolezni ter dobre prakse vzgojno izobraževalnih institucij in dosežke, ki se izvajajo na področju obvladovanja sladkorne bolezni.

O pomenu gibanja je tako spregovorila Brigita Zupančič Kisovec, ki je dejala, da je nemogoče popoldne nadoknaditi dopoldansko neprekinjeno sedenje, in svetovala vmesne aktivne odmore. Da bi pokazala, kako je razgibavanje pomembno, je udeležence srečanja spodbudila, da so skupaj z njo telovadili. Opolnomočenje bolnika je pomemben element obvladovanja sladkorne bolezni. Tako se spreminjajo tradicionalni odnosi med bolnikom in zdravstvenim strokovnjakom, saj oskrba tako ni več usmerjena v »narediti nekaj za bolnika«, ampak »narediti nekaj skupaj z bolnikom«, kot sta poudarila dr. Jelka Zaletel in prim. Milivoj Piletič.

Srečanja so se udeležili predstavniki strokovne javnosti, bolniki s sladkorno boleznijo, nevladne organizacije regije, tukajšnje vzgojno-izobraževalne institucije in drugi, ki se soočajo s problematiko sladkorne bolezni ali z dejavniki tveganja za njen nastanek, je še dodala Draginčeva.

‹ nazaj

Galerija (23)

sladkorna-001
sladkorna-002
sladkorna-003
sladkorna-004
sladkorna-005
sladkorna-006
sladkorna-007
sladkorna-008
sladkorna-009
sladkorna-010
sladkorna-011
sladkorna-012
sladkorna-013
sladkorna-014
sladkorna-015
sladkorna-016
sladkorna-017
sladkorna-018
sladkorna-019
sladkorna-020
sladkorna-021
sladkorna-022
sladkorna-023

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava