ostali športi

Več kot 200 duatloncev na državnem prvenstvu

10.4.2016 | 17:30 | J. S., foto: Triatlon klub Inles Riko Ribnica

V Ribnici so včeraj pripravili duatlon, ki je štel tudi za državno prvenstvo.

V Ribnici so včeraj pripravili duatlon, ki je štel tudi za državno prvenstvo.

Državni prvak v sprint duatlonu je postal Matevž Planko.

Državni prvak v sprint duatlonu je postal Matevž Planko.

Državna prvakinja v sprint duatlonu pa je postala Eva Skaza.

Državna prvakinja v sprint duatlonu pa je postala Eva Skaza.

Ribnica - V Ribnici je domači triatlonski klub Riko Inles Ribnica včeraj že 17. leto zapored organiziral duatlon, ki je tokrat štel tudi za državno prvenstvo. Niti slabo vreme - rahel dež in občutno nižje temperature kot v zadnjih dneh - niso ogrozile rekordne udeležbe, saj je v vseh treh duatlonskih disciplinah (cici duatlon, super sprint duatlon in sprint duatlon) tekmovalo skoraj 210 duatloncev iz več držav, za njih pa je držalo pesti več kot 500 navijačev, družinskih članov in ljubiteljev duatlona. Tokrat se je tekmovanja udeležilo kar nekaj duatloncev iz Italije.

V najmočnejši, članski konkurenci so v sprint duatlonu (5 km teka, 20 km kolesa, 2,5 km teka) ob odsotnosti slovenskih triatlonskih prvokategornikov, ki sodelujejo na mednarodnih tekmovanjih (Mateja Šimic, David Pleše in Jaroslav Kovačič), v ospredje prišli mladi slovenski tekmovalci. Državni prvak v sprint duatlonu je tako s časom 1 ure, 1 minute in 34 sekund postal 18-letni Matevž Planko iz triatlonskega kluba Trisport Kamnik. Kot je dejal, je po lanskem drugem mestu na državnem prvenstvu tokrat končno dosegel najvišjo stopničko.

»Tekmo smo s tekom odprli dokaj hitro, že na začetku pa se nas je oblikovala skupina šestih tekmovalcev. Tudi pri menjavi smo na kolesu držali skupni tempo, malce nas je bilo le strah ob spustih s kolesom, saj je bila cesta mokra in spolzka,« je dejal novopočeni državni prvak Planko in v isti sapi dodal, da se je zaradi trka dveh tekmovalcev na kolesu v zadnji etapi teka še lažje otresel zasledovalcev in zmagal s svojim rekordnim časom. Kot poudarja Planko, ima za letošnjo sezono še velike načrte. »Glavni cilj je Evropsko prvenstvo v triatlonu za mlajše mladince v Lizboni in če se uvrstim naprej, me čaka še tekma triatlonu na mladinskem svetovnem prvenstvu v Mehiki,« pravi Planko, ki pa si želi ponovno postati tudi državni prvak s print triatlonu (prvič je bil že s 15. leti).

Državna prvakinja v sprint duatlonu je postala Eva Skaza iz kluba Trisport Kamnik s časom 1 ure, 11 minut in 42 sekund, ki je bila še posebej zadovoljna zaradi zmage v zelo težkih razmerah. »Tekma je bila zaradi dežja zelo naporna, in sem se dejansko borila sama s seboj, saj sem od začetka do konca tekmovala na polno. Na kolesu sem imela težave s krči, tako da sem bila že na meji odstopa. Kljub krčem sem vztrajala in trud je bil poplačan,« je dejala Skaza, ki je za dve minuti izboljšala tudi svoj lanski rezultat. Tudi ona želi doseči čim boljši rezultat v Lizboni ter posledično nastopiti tudi septembra na svetovnem mladinskem prvenstvu v triatlonu v Mehiki, obenem pa si želi tudi čim boljših rezultatov v prvi nemški ligi v triatlonu ter na evropskih tekmah. In želje za naprej? »Da mi nekoč uspe zmagati tudi na državnem prventvu v sprint in olimpik triatlonu« je zaključila Skaza.

Po koncu duatlonskih preizkušenj so tako najmlajši kot nastarejši tekmovalci v cilju uživali v dobrotah, ki so jih doma napekle pridne Ribničanke. Vsem tekmovalcem, ki so dosegli stopničke v svojih starostnih kategorijah, pa je na koncu priznanja podelil ribniški župan Ivan Levstek, so sporočili iz ribniškega triatlonskega klubaRiko Inles.

‹ nazaj

Komentarji (1)

10.4.2016Ocenipasjaglava 
A ni župan Jože Levstek?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava