gospodarstvo

Slovenija v zaključni igri za tovarno Yaskawe

11.4.2016 | 16:00 | M. M.

Yaskawina proizvodnja v Ribnici (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Yaskawina proizvodnja v Ribnici (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Ljubljana, Ribnica - Japonska Yaskawa je med štirimi državami kandidatkami za 35 milijonov evrov vredno naložbo, ki bo prinesla 200 delovnih mest, v zaključni izbor uvrstila Poljsko in Slovenijo, na spletni strani danes poročajo Finance. Končno odločitev naj bi Yaskawa sprejela do konca junija.

Lokacijo za novo tovarno so Japonci izbirali med Slovenijo, Poljsko, Slovaško in Češko.

Kot je za Finance povedal predsednik divizije robotike v Yaskawi Europa Bruno Schnekenburger, se je Slovenija v finale skupaj s Poljsko uvrstila tudi zato, ker je ponudila sofinanciranje naložbe. Na končno odločitev pa bo vplivalo še več dejavnikov, med njimi dostopnost primerno izobraženih kadrov ter dobaviteljska veriga.

Gre za lokacijo v Ribnici, kjer ima japonska korporacija Yaskawa Electric že podjetji Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro. Yaskawa Slovenija prodaja na trgih Slovenije in nekdanje Jugoslavije, Yaskawa Ristro pa združuje inženiring ter proizvodnjo in podpira vsa Yaskawina evropska hčerinska podjetja.

Yaskawa Ristro je od marca lani do konca februarja letos po poročanju STA ustvarila 29,8 milijona evrov prihodka oz. 35 odstotkov več od načrtovanega in 47 odstotkov več kot predlani. Po podatkih uprave so preteklo poslovno leto končali z dobičkom, ki pred obdavčitvijo dvakrat presega predlanskega.

Yaskawa Slovenija je imela lani približno štiri milijone evrov prihodka, medtem ko je predlanski dosegel približno 4,7 milijona evrov. Kot meni vodstvo družbe, je slabši izid posledica stanja na slovenskem in trgu nekdanjih jugoslovanskih republik in je kot tak vplival na sorazmerno manjši dobiček.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava