Primož Kobe odstopil na maratonu v Hamburgu

18.4.2016 | 08:35

Primož Kobe (Foto: I. V., arhiv DL)

Primož Kobe (Foto: I. V., arhiv DL)

Hamburg - Novomeški atlet Primož Kobe je na maratonu v nemškem Hamburgu odstopil na 32. kilometru. Normo za olimpijske igre v Riu de Janieru (2:17:00) bo skušal teči naslednji mesec. Na 42 km je med atleti zmagal Etiopijec Tesfaye Abera (2:06:58), med atletinjami pa njegova rojakinja Meselech Melkamu (2:21:54).

"Nameraval sem teči v skupni za 2:15, vendar je bilo malo zmešnjave z narekovalci tempa, ki so prehitro začeli. Prva skupina je bila prehitra zame, zato sem tekal z Južnoameričani in Estoncem. Problem je bil, ker naokrog ni bilo nobenega tekača, veter je bil vse močnejši, skupina pa vse počasnejša. Prvih pet km je bilo celo najhitrejših. Tekli smo pod načrtovanim tempom v prvi polovici, 1:09,12, kar je bilo že 12 sekund za ciljem. Odvezala se mi je tudi vezalka in sem tako tekel naprej. Skušal sem narekovati tempo v skupini, na 32. km pa me je doletel še tekaški 'bodec' in nato sem odstopil. Naslednji mesec bom skušal teči še en maraton in doseči normo za OI. Upam, da bodo pogoji boljši, kot tokrat," je dejal Kobe.

Leta 2012 je nastopil na olimpijskih igrah v Londonu (46. mesto), normo A za to tekmovanje pa je pred tem izpolnil v Linzu, kjer je s časom 2:14:50 dosegel tudi osebni rekord, ki ga v naslednjih letih ni več izboljšal.

Štiriintridesetletnega Novomeščana so namreč v naslednjih letih spremljale trdovratne poškodbe, tudi kolka in pete, ter zaradi tega po Londonu praktično ni več tekmoval. V zadnjem obdobju je treniral sam, saj se je marca razšel z dolgoletnim trenerjem in slovenskim rekorderjem v maratonu Romanom Kejžarjem.

"Maraton v Hamburgu sem izbral, ker slovi po ravni progi ter hitrih časih, pa tudi zaradi poznega datuma, saj sem vedel da mi bo za dobro pripravo spomladi zmanjkovalo časa. Težave so mi predstavljale zategnjene stegenske mišice, tik pred maratonom pa sem zbolel in zaradi prehlada nisem opravil načrtovanega polmaratona," je ocenil Kobe, ki mu je čas vzela tudi nedavna selitev družine v novo hišo.

V pripravah na sezono je vadil tudi v Keniji skupaj s Tonetom Kosmačem, ki je normo za Rio odtekel že lani. Kosmač (2:16:48, Zagreb) in Daneja Grandovec, ki je tudi v minuli sezoni dosegla maratonsko normo za Rio (2:40:23, Valencia), morata za nastop na OI normi še potrditi.

STA, M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava